Прес-центр20 листопада 2022, 16:11

Кого враховують до складу домогосподарства при призначенні житлової субсидії

Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових приміщеннях.

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб - особи, які фактично проживають). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»).

Натомість врахування осіб, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично у ньому проживають, допускається лише для орендарів, внутрішньо переміщених осіб, індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію, а також дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей і сімей (крім багатодітних сімей), в яких проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, в частині врахування дітей, які фактично проживають.

Разом з тим є випадки коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих, з числа зареєстрованих, членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні. В цьому випадку житлова субсидія призначається на зареєстрованих осіб, які фактично проживають за місцем своєї реєстрації.

Документи, що дають право вважати, що зареєстрована особа фактично не проживає за місцем своєї реєстрації:
• довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;
• довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
• рішення суду про оголошення особи померлою або про визнання особи безвісно відсутньою чи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
• акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/ фактичного місця проживання особи (такий акт складається посадовою особою виконавчого органу та передається до уповноваженого органу);
• договори оренди житла в іншому місці;
• тощо.

Житлова субсидія призначається:
• на встановлені соціальні норми житла (відповідно до постанови № 409) - 13,65 кв. метра загальної площі на заявника та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство (48,87 кв. метра соціальна норма житла на домогосподарство);
• на понаднормову площу житла (розраховується шляхом збільшення соціальної норми житла для домогосподарства на 30 відсотків).

Право на понаднормову площу житла мають непрацездатні непрацюючі особи, які проживають самі. Призначення житлових субсидій на понаднормову площу житла переглядається у разі зміни складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, складу сім'ї члена домогосподарства, працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів, про що одержувач житлової субсидії зобов'язаний повідомити протягом 30 календарних днів органи ПФУ.