Прес-центр1 листопада 2017, 12:11

Колегія Держкомтелерадіо проаналізувала стан телерадіомовлення в прикордонних областях України

На засіданні колегії Держкомтелерадіо розглянуто низку питань розвитку інформаційної сфери.

Зокрема, детально проаналізовано стан телерадіомовлення в прикордонних областях України та шляхи його вдосконалення. Участь у дискусії з цього питання взяли представники областей України, кордони яких межують з іншими державами, а також представники заінтересованих міністерств і відомств.

Державний кордон проходить на території 14 областей. Члени колегії зазначали, що в умовах інформаційного протистояння особливого значення набули питання інформаційної безпеки та обмеження впливу сусідніх країн на інформаційний простір України.

З огляду на те, що 30 березня 2018 року закінчується термін використання радіотехнології «аналогове телевізійне мовлення» і Україна має перейти на цифрове телевізійне мовлення, колегія Держкомтелерадіо вирішила спільно з обласними державними адміністраціями ініціювати перед Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення розгляд питання щодо прискорення прийняття рішень стосовно вдосконалення покриття сигналом цифрового телерадіомовлення прикордонних областей шляхом добудови одного з діючих цифрових мультиплексів та (або) зміни амплітудної модуляції сигналу.

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала обласним державним адміністраціям прикордонних регіонів розглянути можливість дотації заходів з розбудови мереж місцевих мовників і провайдерів програмних послуг у малонаселених прикордонних регіонах з місцевих бюджетів або в інший спосіб стимулювати комерційні організації, зокрема, за допомогою механізмів державно-приватного партнерства.

Також, на думку членів колегії, обласним державним адміністраціям слід активізувати роботу щодо залучення місцевих телерадіокомпаній до проекту «Мовлення громад» з метою збільшення присутності українських радіостанцій в ефірі прикордонних районів.

За словами директора Департаменту масових комунікацій Луганської облдержадміністрації Олександра Костенка, який узяв участь у засіданні,  наша область відзначена серед кращих, а його пропозиція щодо впровадження малопотужного радіо в прикордонних населених пунктах і так званій «сірій зони» знайшла підтримку у членів колегії.

За матеріалами Держкомтелерадіо