Прес-центр7 липня 2021, 10:07

Колишній учасник «ЛНР» повернувся до мирного життя в Україні за програмою СБУ

Колишній учасник незаконного збройного угруповання, що діяло на Луганщині  в 2014 році, повернувся до мирного життя за допомогою програми Служби безпеки України «На тебе чекають вдома».

Після ретельної перевірки з боку спецслужби суд звільнив його від кримінальної відповідальності.

Зокрема, оперативники СБУ встановили, що навесні 2014 року мешканець Луганської області добровільно вступив до НЗФ «Призрак». У складі формування він будував і укріпляв блокпости на в’їзді до Лисичанська. Потім забезпечував на них пропускний режим.

Згодом чоловік усвідомив, що НЗФ займається здирництвом і пограбуваннями місцевого населення, а він сам став жертвою російської пропаганди. Він покинув угруповання і виїхав за межі держави, щоб уникнути кримінальних переслідувань. 

Але потім вирішив скористатися програмою, щоб повернутися до мирного життя в Україні. До цього його підштовхнули, в тому числі позитивні приклади: двоє його родичів протягом 2019-2020 років були звільнені від кримінальної відповідальності за схожих обставин.

Колишній учасник НЗФ надав усі необхідні свідчення у процесі перевірки СБУ. Вона підтвердила, що чоловік не брав участі у бойових діях на боці терористів і не вчинив інших тяжких злочинів проти мирного населення та українських військових.

За весь період дії програми «На тебе чекають вдома» від кримінальної відповідальності після перевірок було звільнено понад 400 осіб.

За інформацією СБУ в Луганській області