Прес-центр29 грудня 2020, 16:12

Комісія з питань ТЕБ і НС вирішувала питання забезпечення бюджетних установ енергоносіями та виплати грошової допомоги, постраждалим від пожеж

На позачерговому засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглядали варіанти недопущення припинення з 01 січня 2021 розподілу природного газу та електричної енергії бюджетним установам та організаціям Луганської області.

«Через неможливість вчасного проведення бюджетними установами та організаціями тендерних процедур на закупівлю енергоносіїв в області виникла загроза  відключення 145 соціальних об’єктів від енергопостачання», - повідомила заступник голови облдержадміністрації, заступник голови регіональної комісії з ТЕБ і НС Катерина Безгинська.

За словами керівників територій така ситуація, пов’язана зі переформатуванням місцевих органів влади та передачею прав власності  на об’єкти соціальної інфраструктури. Тож, з об’єктивних причин, споживачі – бюджетні установи та організації не зареєстровані в Реєстрі жодного постачальника.

За результатами обговорення питання керівникам місцевих органів влади спільно та підпорядкованих їм установ доручено терміново продовжити  дії договорів 2020 року відповідно до частини 6 статті 41 розділу VIII Закону України «Про публічні закупівлі».  А також, негайно розпочати проведення тендерних процедур і укладання договорів на постачання природного газу, електричної енергії бюджетним установам (лікарням, школам, дитячим садочкам, тощо) на 2021 рік, що передані до новостворених об’єднаних територіальних громад.

АТ «Луганськгаз» – здійснювати розподіл природного газу споживачам - бюджетним установам та організаціям.

Комісія також розглянула стан виплат матеріальної грошової допомоги населенню, постраждалому внаслідок надзвичайної ситуації природного характеру, яка виникла у липні, вересні-жовтні 2020 року на території Луганської області.

Кабінетом Міністрів України Луганській облдержадміністрації доручено терміново забезпечити усі необхідні виплати (витяг з протоколу засідання № 130 від 23.12.2020).

Як зазначив виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації  Олексій Смирнов,  Кабінет Міністрів України  ухвалив розпорядження від 28.12.2020 № 1638-р «Про внесення змін до пункту 1 розпорядження Кабміну від 13 жовтня 2020 року № 1269». Зокрема, його викладено в такій редакції: «особам, які були власниками повністю зруйнованих житлових будинків, що підтверджується документами про наявність у постраждалих права власності на відповідні будинки на момент надзвичайної ситуації, або їх спадкоємцям, які проживали у відповідних будинках на момент надзвичайної ситуації, що підтверджується довідкою нотаріуса про заведення спадкової справи і встановлення кола спадкоємців, які прийняли спадщину, та документами про місце проживання спадкоємців, - 300 тис. гривень у розрахунку за один повністю зруйнований житловий будинок. Якщо постраждала особа була власником більше ніж одного повністю зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації житлового будинку, допомога виплачується лише за один такий будинок».

Заслухавши доповідачів з цього питання, комісія доручила керівникам військово-цивільних адміністрацій міст Сєвєродонецьк та Лисичанськ, Попаснянської військово-цивільної адміністрації, головам  Новоайдарської та  Станично-Луганської райдержадміністрацій до 31 грудня поточного року здійснити виплати матеріальної грошової допомоги постраждалим внаслідок пожеж на території Луганської області з урахуванням змін до розпорядження Кабінету Міністрів України 13 жовтня 2020 року № 1269-р.

А також надати до Луганської облдержадміністрації пояснення про причини невикористання коштів резервного фонду державного бюджету, призначених для виплати матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню.