Прес-центр28 вересня 2016, 18:09

Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти обговорив шляхи підвищення освіченості українців

Рівень освіченості українців має бути таким, що дозволяє побудувати в країні інноваційну економіку, – акцентував під час виїзного засідання  Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти заступник Голови комітету Олександр Співаковський.

Учасники заходу погодились, що проблеми освітньої галузі, які накопичувались 25 років, складно вирішити в один день, але спільними зусиллями здолати їх можна. Як одну з проблем було визначено зниження престижу професії вчителя, що наочно продемонструвала вступна кампанія – набір студентів до педагогічних вишів значно скоротився. Насамперед, катастрофічна ситуація з підготовкою вчителів математики та фізики. Вихід з ситуації О.Співаківський бачить як у підвищенні заробітної плати вчителів, вперше за роки незалежності вона зросте на 33,5 %, так і у формуванні державного замовлення на підготовку педагогів на засадах  збалансованості гуманітарних та точних наук.

Разом з тим, члени комітету оговорили проблемні аспекти впровадження освітніх реформ, зокрема, створення опорних шкіл, а також реалізації концепції нової української школи, яка вже фінансово підтримана Урядом.

Заступник міністра освіти Павло Хобзей, підтримав ідею введення коефіцієнту до заробітної плати вчителів, які працюють у «сірій зоні», а також пообіцяв підтримку всіх ініціатив обласної влади щодо розвитку освіти на Луганщині.

Учасники дискусії висловились за необхідність внесення змін до базових законів про освіту та про професійно-технічну освіту, а також прийняття закону про переміщені вищі навчальні заклади, задля прискорення процесів реформування галузі.