Прес-центр10 жовтня 2016, 12:10

Концерт Академічного симфонічного концерту "Віденська осінь" під керівництвом Курта Шміда

8 жовтня Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії запросив всіх бажаючих до осіннього Відня! Бо саме таке гасло мала нова програма оркестру! Незабутні грандіозно величаві та вишукано ніжні мелодії лунали завдяки професійному виконанню музикантами програми відомих європейських композиторів. Диригентом на події став почесний австрійський диригент та композитор Курт Шмід.
Цього теплого осіннього вечора кожному слухачу пощастило насолодитися творами за авторством найвизначніших маестро Європи, а також здійснити музичну подорож, поринувши в атмосферу таємничої розкоші неповторного міста мрії, відчути себе трохи причетними до віденської життя.
У першій половині концерту прозвучала увертюра до опери «Сила долі», написана італійським композитором Джузеппе Верді, творчість якого є одним з найбільших досягнень світового оперного мистецтва і кульмінацією розвитку італійської опери XIX століття. «Сила долі» продемонструвала нам композитора в повній зрілості його таланту. Сюжет твору заснований на п'єсі іспанського аристократа-романтика герцога Ріваза. З самого початку в ньому відчувалися романтичний дух і драматична напруженість. Перша прем'єра опери відбулася в 1862 році, а невдовзі була поставлена в Римі, Мадриді, Нью-Йорку, Відні, Буенос-Айресі та Лондоні. А сьогодні, крізь стільки років, була представлена увертюра з цього твору у місті Сєвєродонецьк.
У продовженні програми прозвучала Симфонія №8  німецького композитора і піаніста, останнього представника «віденської класичної школи» Л. Бетховена. На відміну від інших творів, цей відрізняється классичністю за формою і за духом: він скрізь пройнят гумором і танцювальними ритмами. Легка класична Симфонія має чотири частини і сповнена всіляких настроїв. Вона то повільно лірична, то комічна, іноді нагадує пишний придворний танець, та раптом стає суворою і відтіняє драматичним звучанням, а потім раптово повертає слухача до радісних басів. Твір, закінчений у жовтні 1812 року, вперше прозвучав у Відні в авторському концерті — «академії» 27 лютого 1814 року, а сьогодні завоював любов та визнання сєвєродонецької публіки.

В другій частині концерту лунали довгоочікувані шедеври самого маестро, Курта Шміда. За його словами кожна з представлених п’єс з циклу «Віденська осінь» має свою історію, свій власний настрій. Це і ніжна романтика, і велич, і осінній сум, і вишуканий вальс, і посвята ліпшому другу, і затишок домашнього вогнища. Все це і набагато більше прозвучало в прекрасний вечір високої музики та зачарувало своєю красою, зворушило та залишило найтепліші відчуття в серцях всіх присутніх. Підтвердженням цьому стали гучні оплески, квіти та слова вдячності від слухачів, що залишили залу та забрали з собою найсильніші емоції і враження.