Прес-центр21 квітня 2021, 16:04

Кооператив «Овочі станичників»: сучасне рослинництво на «лінії розмежування»

«Овочі станичників» – один з найбільш успішних кооперативів на Луганщині. До нього входять вже 135 жителів Станично-Луганського району. Всього ж у Луганській області зареєстровано 39 кооперативiв, але працюють з них  лише 20», – повідомила заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна.

В рамках моніторингу діяльності цього агропідприємства вона разом із консультантом плодо-овочевого сектору програми «Економічна підтримка східної України» (USAID) Олександром Карельсоном відвідала  низку приватних господарств.

Як розповіла керівниця кооперативу Марьяна Нещерет, станичники вирощують різноманітну продукцію від квітів для озеленення територій до помідорів чері, які вже стали їх візитівкою на обласному рівні.

Продукція овочівництва екологічно чиста: біотичний бар’єр створюють ентомофаги – хижі кліщі, які знищують шкідників. Запилюють рослини джмелі. Комах за підтримки USAID закупили у Нідерландах.

Бізнес не надприбутковий, але рентабельний. Щоб підтримувати попит доводиться експериментувати: тож одночасно вирощують 70 % «класичних» сортів та 30 % – овочевої «екзотики». Родина Болдирєвих, наприклад, цього року зробила ставку на вирощування луку «на перо» та різноманітних салатів. Новинка – японський гірчичний салат «Мізуна».

Раніше основним споживачем продукції був тимчасово окупований Луганськ, зараз – торгівельна мережа «Сім’я», але є замовлення і з Києва, Донеччини та Харківщини.

Поки що єдиними у кооперативі, що вирощує квіти, залишаються родина Кирєєвих. Розповідають, що займаються «квітучим» бізнесом вже 10 років. Наразі розводять 100 сортів – це понад 50 тисяч рослин, кожна з яких висаджується вручну. Квіти продають на озеленення рідної Станиці Луганської, Щастя та Сєвєродонецька.

Усі підприємці задоволені роботою кооперативі. Мовляв, саме агроконсультування та агросупроводження від Олесандра Карельсона та можливість придбавати техніку в рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) дозволяє вирощувати конкурентоспроможну продукцію та розширяти мережу споживачів.