Прес-центр31 жовтня 2017, 10:10

Котельні Луганщини подають теплоносій у дитсадки, школи, заклади охорони здоров’я та будинки

Сьогодні, 31 жовтня, в облдержадміністрації відбулася апаратна нарада. Її питанням номер один, як відзначив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, є теплопостачання.

«Більшість населених пунктів області працюють у нормальному режимі теплозабезпечення. Проблемними наразі залишаються міста Рубіжне і Сєвєродонецьк. Так, у Рубіжному без тепла залишаються 356 будинків і об'єкти соцсфери. Сьогодні до кінця дня місто буде з опаленням. 53 будинки у Сєвєродонецьку, де все ще немає тепла, у найближчі кілька днів будуть підключені», – наголосив очільник Луганщини.

Про підсумки підготовки до опалювального сезону доповів директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Сурай.

За його словами, наразі у цьому напрямі виконані усі заходи. Вони координувалися та корегувалися обласним штабом з підготовки ЖКГ, об’єктів соціального призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років та сталого проходження опалювального сезону.

Проте, під час підготовки виникли додаткові обставини. Так, у зв’язку із пошкодженням магістрального газопроводу ГРС «Кримське» в результаті артилерійського обстрілу 5 червня без газопостачання залишилися село Кримське Новоайдарського району, смт Нижнє та Тошківка Попаснянського району. Там розташовані 35 багатоквартирних житлових будинків, 2234 будинки приватного сектору, чотири навчально-виховних комбінати, одна школа та один заклад охорони здоров’я.

З метою врегулювання ситуації на робочих нарадах та засіданнях Штабу прийнята низка рішень:

- вжиті заходи щодо застосування тарифу на електроенергію такого, як: «населенню, яке мешкає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом, і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання»;

- переобладнання/реконструкція котелень соціальних об’єктів до роботи в осінньо-зимовий період на твердому паливі;

- забезпечити електрообігрівачами багатоповерхові будинки зазначених населених пунктів шляхом співпраці з міжнародними організаціями;

- населення у приватному секторі з пічним опаленням забезпечити необхідним обсягом твердого побутового палива.

Віталій Сурай наголосив, що наразі діє розпорядження голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 17.10.2017 № 744 «Про початок опалювального сезону». Відповідні рішення прийняті по 15 територіям області.

Станом на сьогодні на Луганщині котельні подають теплоносій на 143 дитячих садочка, 299 шкіл, 64 заклади охорони здоров’я та  житлові будинки.

Доповідачем було зауважено, що проведена робота з підготовки ЖКГ знаходиться під щоденною загрозою, враховуючи обставини, що склалися у ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Через неврегульованість ситуації на державному рівні зазначене підприємство паливно-енергетичного комплексу не підготовлено до зими.

Лише злагоджена робота аварійно-диспетчерських служб та спільна взаємодія облдержадміністрації, енергетиків, органів місцевого самоврядування і комунальних підприємств забезпечить стале проходження опалювального сезону 2017-2018 років.