Прес-центр7 серпня 2018, 15:08

Ліцензування діяльності у сфері житлово-комунального господарства розглянули в облдержадміністрації

Департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації забезпечує реалізацію повноважень Луганської ОДА з ліцензування господарської діяльності з централізованого водопостачання та /або водовідведення, виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Про це доповів директор департаменту Віталій Сурай під час апаратної наради в облдержадміністрації сьогодні, 7 серпня.

За його словами, загальна кількість ліцензіатів Луганської облдержадміністрації складає 45, в тому числі 14 – з централізованого водопостачання та/або водовідведення та 31 – у сфері теплопостачання.

Також Віталій Сурай зазначив, що на даний час залишаються населені пункти, в яких відсутні дозвільні документи на водопостачання та/або водовідведення (спецдозвіл на водокористування, ліцензія на право провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення).

«Дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства в частині ліцензування господарської діяльності є запорукою надання якісних житлово-комунальних послуг споживачам», – зауважив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

За підсумками розгляду питання очільник області дав доручення вжити заходів щодо оформлення суб’єктами господарювання належних дозвільних документів та приведення до вимог надання послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення. Крім того Юрій Гарбуз доручив розпочати роботу щодо створення комунальних підприємств або передачі на баланс чи в управління майнових комплексів суб'єктам господарювання, які мають дозвільні документи у сфері централізованого водопостачання та/або водовідведення.

Відповідно до законодавства Департамент здійснює повноваження з:

  • видання ліцензії на право здійснення відповідних видів господарської діяльності;
  • здійснення контроль за додержанням ліцензіатами вимог законодавства та вимог ліцензійних умов провадження господарської діяльності;
  • вживає заходи щодо запобігання порушення ліцензіатом ліцензійних умов;
  • приймає рішення про переоформлення та/або анулювання виданої ліцензії;
  • формує та веде ліцензійні справи, забезпечує їх зберігання;
  • веде реєстр ліцензіатів за відповідними видами господарської діяльності;
  • надає інформацію з ліцензійних справ та інше.

Повноваження з ліцензування видів господарської діяльності з централізованого водопостачання та /або водовідведення, виробництва, транспортування та постачання теплової енергії було передано до облдержадміністрації у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі – НКРЕКП), постанов НКРЕКП «Про затвердження Ліцензійних умов» та Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» НКРЕКП.