Прес-центр19 лютого 2021, 09:02

Лікар з Рубіжного Ольга Мартиненко стала лауреатом нагороди «Світло Справедливості»

Двоє лікарів стали лауреатами нагороди за моральне, духовне та етичне лідерство «Світло Справедливості», яку 17 лютого вручали в Українському католицькому університеті. Серед лауреатів — Ольга Мартиненко завідувачка інфекційного відділення центральної міської лікарні у м. Рубіжне.

«Для мене нагорода є великою повагою і вдячністю не тільки до власної праці, але й моїх колег. Цей рік був важкий, він відібрав наш спокій, сон, відпочинок і думку про нього. На жаль, він забрав у нас колег, натомість навчив цінувати життя, змусив звернути увагу на працю медиків і поважати її. У непростий час багато небайдужих людей простягли нам руку допомоги — без них ми б не вистояли. Це були благодійники, міжнародні організації, депутати і прості люди, які купували нам захисні костюми. Саме через те ми почали їх називати янголами охоронцями, що добре прижилася. Я радію, що таких янголів стає все більше і вони є тепер ще й у Львові, бо ви також підтримуєте і даєте певність, що ми не одні в цій боротьбі», — поділилась лауреатка Ольга Мартиненко.

Також вперше з моменту заснування нагороди (з 2010-го року) її вручили посмертно сімейному лікареві-терапевтові Іванові Венжиновичу з Почаєва, який загинув від COVID-19 у вересні 2020. Нагороду прийняла його дружина Ірина Венжинович, завідувачка лабораторії Почаївської міської лікарні ІФА-тести на Соvid-19.

Зазначимо, це вже восьма Церемонія вручення нагороди «Світло Справедливості». Цьогоріч капітула обирала лауреатів серед осіб, що засвідчили моральне лідерство у медичній сфері. Нагорода покликана привернути увагу до ціннісного лідерства, до важливості моральних принципів у проводі, до популяризації прикладів такого лідерства в українському суспільстві.

Співзасновник нагороди та президент Українського католицького університету владика Борис Ґудзяк підкреслив важливість подвигу лауреатів і їхнього постійного свідчення скромності, безкорисливості й вірності моральним принципам: «Ми знову маємо нагоду радіти світлу справедливості. У цей непростий час бачимо стільки добрих прикладів героїчної, схованої постави. Сьогоднішнє нагородження проводимо без членкині Капітули Марти Коломієць і  професора Ігоря Скочиляса, які упокоїлися від ковіду. Ми втратили одну з колон нашого університету. Такі лікарі, як Іван Венжинович і Ольга Мартиненко тихою працею врятували тисячі життів. Про них не пишуть в газетах і не згадують на широкий загал. Тому своєю відзнакою Капітула хоче підкреслити, що справедливість проявляється всюди, де ти є і дієш. Я вітаю лауреатів і дякую вам за ваш приклад. Нехай за ним ідуть багато і ця нагорода надихає вас надалі бути прикладом, бо вона, якоюсь мірою, до цього зобов’язує».

Окрім фінансової підтримки, лауреати нагороди отримали статуетку з кришталю, яку виготовив майстер художнього скла Станіслав Кадочников. На ній зображена фігура людини, що тягнеться до світла, символізуючи прагнення до ідеалів свободи та справедливості.

За інформацією Українського католицького університету

Фото: Український католицький університет