Прес-центр16 cічня 2018, 14:01

Лікарі Луганщини не очікують істотного збільшення випадків захворюваності на ГРВІ у найближчий час, – брифінг

Сьогодні, 16 січня, під час брифінгу для ЗМІ заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов розповів про епідеміологічну ситуацію в Луганській області.

Доповідаючи про виявлення та лікування гострих інфекційних кишкових захворювань, він зазначив, що у 2017 році знизилась кількість випадків сальмонельозу – з 95 у позаминулому році до 60.

Минулого року заклади охорони здоров’я області значно поповнились діагностичним обладнанням, а саме так званими «швидкими тестами», що зумовило оперативне та якісне виявлення і протидію інфекційним захворюванням.

Обсяг випадків ГРВІ серед населення минулого року скоротився на 20 % порівняно із 2016 роком. За три тижні нового року фіксується рівень – 26,7 % від граничного.  

За словами доповідача, лікарі не очікують істотного збільшення випадків гострих респіраторних захворювань, адже 60 % жителів області здебільшого стали невразливими до актуальних штамів грипу – «Мічиган» та «Гонконг».

Проте, найбільш актуальним залишається інфікування на кір – зафіксовано два випадки в області. Їх причиною є завезення з іншого регіону України та контактне зараження члена сім’ї. Володимир Жданов запевнив, що дієвим методом  протидії хворобі є систематичне щеплення. Вакцина французького та бельгійського виробництва на Луганщині є у повному обсязі.

Також спікер не оминув теми захворюваності на сказ, повідомивши, що у 2017 році за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я з укусами тварин звернулася 1641 особа. У 944 громадянам були назначені профілактичні антирабічні щеплення, 712 з яких їх зробили. За словами медиків, ситуація інфікування на сказ на сьогоднішній день кваліфіковано як стабільна.