Прес-центр1 серпня 2017, 11:08

Лікування вірусного гепатиту С стане доступнішим для пацієнтів в Україні

USAID Україна спільно з Міністерством охорони здоров'я, Українським центром громадського здоров'я та консорціумом EQUIP оголосили про запуск першого демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в Україні.

Протягом наступних трьох років понад 8 000 осіб пройдуть тестування на гепатит С та ВІЛ.

Близько 4 000 учасників, в яких діагностовано гепатит С, отримають життєво необхідне лікування препаратом прямої противірусної дії Ледипасвір/Софосбувір, які фармацевтична компанія Gilead продає як Harvoni.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 5 % українців інфіковані гепатитом С, а це становить близько 2 млн інфікованих осіб. Гепатити В та С є причиною смертності від гепатитів у всьому світі а саме 1,3 млн смертей спричинені вірусним гепатитом в 2015 році. Глобальна стратегія ВООЗ для сектору охорони здоров’я визнає ці інфекції серйозною загрозою для здоров'я населення і визначає за мету подолати гепатит до 2030 року.

За підтримки USAID, партнерство у складі проекту EQUIP, Міністерства охорони здоров’я, Українського центру громадського здоров'я, Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, та Альянсу громадського здоров'я, разом борються із захворюванням, залучаючи нові технології у тестуванні на ВГС, високо ефективне лікування ВГС, міжнародні клінічно доведені практики та оцінку економічної доцільності в рамках демонстраційного проекту в Україні.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України