Прес-центр2 грудня 2021, 16:12

Луганщина доєдналася до боротьби з дискримінацією національних меншин

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у міжнародному воркшопі «Культурна політика поваги та видимості ромів на місцевому рівні»

Захід було присвячено  запобіганню упередженого ставлення до представників ромської національної меншини. Воно проявляється в різних формах – від ігнорування їхніх нагальних проблем до вчинення конкретних дискримінаційних дій.

Ситуацію щодо стигматизації ромів організатори розглянули на прикладі  репрезентативного опитування, проведеного  у Німеччині в 2014 році. Воно зафіксувало  переважно негативне ставлення до ромської спільноти. Існує безліч стереотипів та упереджень, у більшості населення Німеччини та України дуже мало знає про ромів та сінті. Крім того, расизм по відношенню до ромів змушує багатьох популярних артистів, спортсменів та представників ЗМІ публічно не заявляти про ромське походження.

Відсутність видимості ромів у суспільній сфері, що виникла внаслідок цього, сприяє збереженнюта впливу расистських упереджень. Це ускладнює зміну наративів та політичних рамок щодо спільної історії, сьогодення та майбутнього населення нашої країни.

Культурна політика може стати вирішальним фактором у цій сфері та сприяти помітності, приналежності та поваги до меншини.Існуючі німецько-українські ініціативи зі співробітництва у сфері культури можуть стати платформою для розвитку та реалізації стратегій вибраних культурних політик з метою покращення видимості та поваги до ромів.