Прес-центр20 лютого 2018, 16:02

Луганщина готова до трансформації інтернатних закладів

Прес-конференція відносно впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2018-2026 роки в Луганській області відбулася сьогодні, 20 лютого, у Сєвєродонецьку у рамках відповідного семінару.

Так, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який цими днями перебуває в нашій області з командою експертів з урядових та неурядових організацій, відзначив, що, перш за все, вони відвідують ті регіони, де обласне керівництво налаштоване на якісні зміни у цьому питанні, та висловив подяку за належну підтримку голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу.

«Головне, на наш погляд, – зберегти сім’ю для дитини! Ми не бачимо дитину окремо від сім’ї. Тож, слід розвинути таку систему послуг на рівні громад, щоб кожна ОТГ була відповідальна за родини, що проживають на її території. А вже через розвиток відповідних підтримуючих послуг в громаді ми будемо намагатися зробити так, щоб дитина не відділялася від сім’ї і не жила в інтернатному закладі. Наразі ж ми аналізуємо, які кроки мають бути зроблені при впровадженні цієї реформи, окреслити першочергові заходи та їх етапність», – наголосив Микола Кулеба.

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик зауважила, що процес деінституалізації на Луганщині розпочався дещо раніше – після ретельного аналізу ситуації один із закладів інтернатної системи освіти вже ліквідовано, діти повернулися у свої сім’ї, які отримали необхідну підтримку. А завдяки субвенції з державного місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, і забезпечення житлом дітей-сиріт, у минулому році в області вдалося забезпечити житлом 24 дитини, придбавши 14 квартир і сім будинків.

У прес-конференції також узяли участь директор Міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі Містечка Україна» Андрій Чупріков, який розповів про її діяльність на Луганщині, починаючи з 2012 року, та директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса.

Він відзначив, що на Луганщині є позитивні результати щодо кількості дітей, влаштованих у сімейні форми виховання, та розповів про переваги таких форм. «Тож, вважаю, що область готова до впровадження зазначеної реформи, створення послуг і запобіжників, які дозволять дитині не потрапити до інтернатної системи. Зараз нам потрібно скоординувати зусилля таким чином, щоб до 1 червня у кожній області були створені плани трансформації інтернатних закладів», – сказав Руслан Колбаса.

Також спікер нагадав, що у поточному році державна субвенція на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу і соціального житла для дітей-сиріт складає 517,7 млн гривень.