Прес-центр20 червня 2019, 15:06

Луганщина готується до виборів

Сьогодні, 20 червня, відбулася перша нарада обласної робочої групи із забезпечення виконання положень Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка утворена розпорядженням голови обласної державної адміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації.

Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Під час наради повідомлено, що усі звернення та повідомлення, які надходять до поліції стосовно порушень виборчого законодавства, негайно опрацьовуються та ретельно перевіряються в рамках чинного законодавства.

Поліція Луганщини готова до забезпечення правопорядку та громадської безпеки під час виборчої кампанії. У день виборів буде задіяно більше 3,5 тисяч правоохоронців.

Юрій Клименко наголосив, що про порушення діючого законодавства, у тому числі про підкуп виборців, громадяни повинні негайно інформувати представників Національної поліції або обласне керівництво.

У свою чергу, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації Михайло Мухін доповів, що на відміну від президентської кампанії, в питанні про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси є суттєві зміни, що затверджені постановою ЦВК від 29 травня 2019 року № 910.

Відтепер вимогу стосовно додавання до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів, які підтверджують необхідність такої зміни, скасовано. На попередніх виборах вимога стосувалась лише громадян, які виявляли бажання голосувати та які приїжджали з непідконтрольної українській владі території. Наразі  мотивація зазначається лише у заяві виборця, наприклад, за сімейними обставинами, у зв’язку з відрядженням, за місцем роботи тощо.

Доповідач зазначив, що відповідно до календарного плану основних заходів, відділ ведення Державного реєстру виборців виготовляє попередні списки та іменні запрошення на 7 і 8 липня.

Також було порушено питання проведення місцевих виборів. Зокрема, Юрій Клименко нагадав, що 30 червня 2019 року в деяких районах області відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад, ОТГ і відповідних селищних, сільських, міських голів. Місцеві вибори відбудуться у Марківському, Сватівському, Станично-Луганському, Старобільському, Білокуракинському та Новопсковському районах.

У режимі відеоконференцзв’язку представники відповідних територій поінформували про стан готовності щодо підготовки до виборчого процесу. Вони запевнили, що організаційні заходи вже завершені, дільниці забезпечені технічним обладнанням. Проблеми наразі відсутні.