Прес-центр17 лютого 2021, 14:02

Луганщина готується гідно відсвяткувати 30-річчя Незалежності України

Вчора, 16 лютого, відбулось засідання обласного оргкомітету з підготовки та відзначення 30-ї річниці Незалежності України у Луганській області.

«Єдина концепція свята, на якій наголосив Президент, має відбивати не лише 30 років досвіду нашого державотворення, а й погляд на 30 років уперед», - звернувся до членів оргкомітету очільник області Сергій Гайдай.

За дорученням Глави держави кожний регіон має представити особливий, визначний проєкт до ювілею країни, який асоціюватиметься з незалежністю. На Луганщині таким об’єктом визначено телевежу висотою 150 м, яка будується поблизу с. Комишуваха Сєвєродонецького району.

Проте щодо патріотичного арт-об’єкту дискусія ще не закінчена: за робочу версію прийнято створення інтерактивного мультимедійного екрану у формі тризуба, за допомогою якого можна буде ознайомитися із досягненнями та цікавинками Луганщини.

Всього членами оргкомітету розглянуто 68 пропозицій, наданих територіями та департаментами облдержадміністрації, але креативних ідей гідних для внесення до Плану обласних урочистостей виявилось небагато.

Зокрема, обговорили проведення обласного етнографічного фестивалю #CХІДFest у смт Станиця Луганська, у рамках якого відбудуться сільські спортивні ігри серед 26 територіальних громад області, будуть створені локації традиційних українських аматорських (силових) видів спорту та майстер-класи народних українських ремесел, притаманних Луганщині.

Як об’єднуючі акції запропоновані масштабні флешмоби «Україна – єдина!», «Музика єднає Україну», святковий концерт Луганського академічного симфонічного оркестру із запрошенням артистів з інших областей України, зокрема з м. Ужгорода Закарпатської області.

Із пропозицій, наданих територіями, оргкомітет відібрав лише декілька: відкриття центрального скверу (смт Нижня Дуванка), PromoTourFest «Вражаюча, загадкова…» та рекреаційну зону на озері Пісочне у Рубіжному, міжрегіональний спортивний напівмарафон (Донецька-Луганська області) (м Попасна) та урочистості з нагоди 50-річчя «Марківського сирзаводу» разом із 100-річними ювілеями селищ Липове, Веселе та Виноградне.

Тож Сергій Гайдай як голова організаційного комітету відправив План обласних заходів до 30-річчя Незалежності України на доопрацювання.

«Це свято має не тільки гідно презентувати Луганщину на державному рівні, а й стати справжнім подарунком жителям області від самих маленьких до найстарших», - наголосив він.