Прес-центр30 травня 2018, 09:05

Луганщина лідирує за кількістю заявок на компенсацію 25 % вартості вітчизняної сільгосптехніки

Про це на брифінгу для ЗМІ заявила директор Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Лариса Бичкова, розповідаючи про хід виконання державних та обласних програм підтримки сільського господарства.

Вона нагадала, що Кабінет Міністрів України запровадив декілька програм підтримки сільськогосподарського виробника країни у 2018 році із загальним обсягом фінансування 6,3 мільярда гривень. Особливість цьогорічних Урядових програм – це зосередженість на підтримці галузі тваринництва, на яке виділено чотири з шести мільярдів.

На сьогодні для отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання корів до комісії Міністерства аграрної політики та продовольства України подано документи від 25 господарств області на загальну суму 4,1 млн гривень.

Для отримання аналогічної дотації за вирощування молодняка великої рогатої худоби подали документи 146 фізичних осіб на суму 287,5 тис. гривень. Загалом ідентифіковано та зареєстровано 6053 телят. Найбільш активними були Кремінський та Станично-Луганський райони – 46 та 49 заявок, відповідно.

Також слід зазначити, що домогосподарства, які не отримали паспорти на молодняк великої рогатої худоби, народжений у 2017 році і якому на 1 травня 2018 року виповнилося 13 місяців, позбавлені можливості отримати державну дотацію.

Лариса Бичкова наголосила, що наступна дата подання документів на отримання дотації – 1 вересня 2018 року.

Для відшкодування витрат на закупівлю установок індивідуального доїння за Програмою розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки прийнято документи від 36 фізичних осіб. Заявки отримано від кожного з 12 районів, але найбільш активну участь у реалізації цього напряму взяв Біловодський район – 13 заявок на відшкодування.

За кількістю поданих заявок на отримання компенсації 25 % вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва Луганщина посіла перше місце серед областей України. Так, у I кварталі 26 господарств області подали заявки на отримання компенсації за придбання 36 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання на суму 2,2 млн гривень.

Крім того, з 23 травня розпочала роботу конкурсна комісія з визначення суб’єктів господарювання агропромислового комплексу для отримання фінансової підтримки шляхом здешевлення кредитів у 2018 році. На Луганську область державним бюджетом виділено 1 млн 297 тис. гривень.

З метою роз’яснення дії Урядових програм підтримки аграрного сектору в 2018 році Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з Асоціацією сільгосптоваровиробників Луганської області здійснено цикл виїзних робочих нарад в райони області.

Під час зустрічей із жителями районів обговорювалися питання щодо отримання спеціальної бюджетної дотації за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб, механізми державної підтримки за напрямами часткової компенсації відсоткової ставки за банківськими кредитами, компенсації вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів, а також часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів.

Крім державних програм, роз’яснювалася дія обласної Програми розвитку та підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки. Зокрема, більш детальну увагу приділено напряму «Надання часткової компенсації на закупівлю доїльних апаратів вітчизняного виробництва для індивідуальних селянських господарств, в яких утримується не менше трьох корів», на який обласним бюджетом у II кварталі виділено 1 млн 30 тис. гривень.