Прес-центр27 вересня 2018, 13:09

Луганщина майже готова до опалювального періоду, - колегія облдержадміністрації

Під час засідання колегії обласної державної адміністрації, яке відбулося сьогодні, 27 вересня, розглянуто стан підготовки житлово-комунального господарства, об’єктів соціального призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Сурай поінформував, що наразі область майже підготовлено до зими. Станом на 15 вересня цей показник досяг 90,6 %. Це практично дорівнює встановленому плановому показнику Мінрегіону (90 %).

Зокрема, закінчені усі роботи у 3198 житлових будинках (91 %), стан ремонту покрівлі – 90,1 %, опалювальні системи готові на 99,1 %. Ремонт систем гарячого водопостачання здійснено на 90 %, холодного водопостачання – на 90,1 %.

Також підписано 856 паспортів готовності та 441 акт готовності багатоквартирних будинків.

Серед об'єктів соціально-культурного призначення школи готові на 90,9 %, дитячі садочки – на 96,5 %, лікарні – на 82,5 %.

На 90,6 % вже підготовлені котельні, на 89,7 % – теплові мережі.

Ремонт водопровідно-каналізаційного господарства проведено на 90,3 %, каналізаційних мереж – на 91,5 %.

Також Віталій Сурай зауважив, що у 2018 році спожито газу на суму 403 млн гривень, нараховано за розподіл та транспортування природного газу 55,6 млн гривень, оплачено 368,1 млн гривень.

Загальний рівень оплат теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ та його розподіл і транспортування у 2018 році складає 80,3 %.

Він наголосив, що важливим питанням для підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення є врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії шляхом проведення взаєморозрахунків щодо врегулювання заборгованості з різниці в тарифах та реструктуризація кредиторської заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ та поліпшення фінансового стану цих підприємств відповідно до вимог Закону України від 03.11.2016 № 1730-VIII «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Крім того, доручено завершити підготовку підвідомчих об’єктів до роботи в опалювальний сезон, вжити заходів для укладання підприємствами теплопостачання, бюджетними установами договорів на постачання природного газу та отримання номінацій, а також для забезпечення закладів соціальної сфери енергоресурсами, зокрема, твердим паливом.