Прес-центр22 квітня 2020, 12:04

Луганщина піклується про своїх земляків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС

26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергії аварія. Трагедія забрала життя 35 тисяч українців, кожен десятий з яких луганчанин.

На сьогоднішній день у Луганській області нараховується більше 3 тисяч безпосередніх учасників ліквідації, які мають першу, другу та третю категорії. Луганщина відрядила багато своїх фахівців: міліціонерів, пожежних, будівельників, медичних працівників – на боротьбу з невідомою та неконтрольованою стихією.

У вічній скорботі ми схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Вони виконали свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і народом – зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч.

А наш синівській і громадянський обов’язок – забезпечити гідні умови живим учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Обласною владою забезпечено стовідсоткове виконання державних бюджетних програм та регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надання їм адресної допомоги, можливостей для оздоровлення, а також технічних засобів реабілітації для інвалідів-чорнобильців.

Одним із основних напрямків в роботі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації є соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На обліку в органах соціального захисту населення, станом на 01.04.2020 року обліковується 3757 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:

  - I Категорія - 1380 осіб,

  -II Категорія - 1118 осіб,

  -III Категорія - 683 осіб,

  -Дружини померлих (загиблих) громадян внаслідок аварії на ЧАЕС - 381 осіб,

- постраждалі діти - 195 осіб.

         Крім того, близько 700 чоловік - це ліквідатори з числа ВПО,              (але вони не всі обліковуються в ЕДАРП).

               Мінімізація наслідків негативного впливу радіації на здоров’я постраждалих всіх груп і підвищення ефективності медичної допомоги чорнобильцям не втрачає актуальності і сьогодні.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи провадився за двома основними напрямами - це державні програми, які фінансуються за рахунок державного бюджету та обласна цільова програма на 2019-2021 роки, яка фінансується за рахунок обласного та місцевих бюджетів.

За рахунок державного бюджету Департамент реалізує 6 програм, основні з них це:

щомісячна грошова компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування постраждалим особам, що належать до I та II категорій;

виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки постраждалим громадянам;

організація і проведення санаторно-курортного лікування.

Для виконання цих завдань для Луганської області на 2020 рік передбачено 12,0 млн грн.

Станом на 01.04.2020 року громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачено з державного бюджету 3,5 млн грн, з них:

 Щомісячна грошова допомога на харчування чорнобильцям 1 та 2 категорій склала – 2,9 млн грн.

Санаторно-курортне лікування – 0,2 млн грн.

Виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки постраждалим громадянам – 0,2 млн грн.

Також, постраждалі громадяни мають право на оформлення на вибір пільги або субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 31.05.2019 № 480 (зі змінами від 15.10.2019 № 862) затверджено: Регіональну цільову програму соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2019-2021 роки

Метою обласної Програми є додаткове забезпечення та вирішення проблем соціального та медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У містах і районах області діють також місцеві програми.

Загальне заплановане фінансування обласної Програми на 3 роки становить більше 10 млн грн.

У 2020 році на виконання обласної Програми передбачено фінансування у сумі, - 3,3 млн грн., в тому числі з: областного бюджету - 2,8 млн грн, місцевого бюджету -0,5 млн грн.

Станом на 01.04.2020 року вже профінансовано на заходи Програми – 0,7 млн грн.

Необхідно зазначити, що за основним напрямом Програми, а це «Пільги на медичне обслуговування чорнобильців» у разі їх амбулаторного лікування,  на поточний рік передбачено 2,8 млн грн., що на 8% відсотків більш, ніж у 2019 році (2019 рік -2,6 млн грн.)

Станом на 01.04.2020 року з обласного бюджету вже профінансовано – 0,5 млн грн.