Прес-центр25 листопада 2021, 16:11

Луганщина посідає третє місце в Україні за обсягом виплати заборгованості

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів засідання колегії облдержадміністрації. Під час заходу було розглянуто питання стану погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області та вжиття заходів щодо недопущення її виникнення.

Доповідачем з цієї актуальної теми виступив в. о. директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Єгор Скіртач. Він наголосив, що у 2021 році проведено  27 засідань, де заслухано 100 керівників, яких попереджено про відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати працівникам більш як за один місяць, що передбачено статтею 175 Кримінального кодексу, та надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх в подальшому.

За результатами співпраці з органами виконавчої влади відкрито вісім кримінальних проваджень та проводяться розслідування за фактами невиплати заробітної плати, стипендій, пенсій чи інших, установлених законом виплат, завершено 2675 виконавчих проваджень щодо стягнення заборгованості із заробітної плати на  суму 31,1 млн грн.

Внаслідок проведених заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати протягом cічня-жовтня 2021 року загальна сума боргу зменшена майже  на 150 млн грн та Луганська область посідає третє місце за цим показником.

Станом на 15 листопада 2021 сума заборгованості із заробітної плати складає 65,4  млн грн, з них: на двох державних підприємствах – 30,3 млн грн; на восьми комунальних підприємствах – 5,7 млн грн; на семи підприємствах інших форм власності – 29,4 млн грн. Половина суми заборгованості припадає на промисловість  (підприємства вугільної та хімічної промисловості) – 90,2 %.

За  даними щотижневого моніторингу, у повному обсязі погашено заборгованість із заробітної плати 21 підприємства на суму 11,3 млн грн, у т. ч. ДП «Сватівське лісомисливське господарство» на суму 1,47 млн грн та 7 комунальних підприємств на суму 2,84 млн грн.

За оперативними даними щотижневого моніторингу заборгованість із заробітної плати  по підприємствам вугільної промисловості станом на 15.11.2021 складає 55,6 млн грн. На ДП «Первомайськвугілля» сума заборгованості зменшилася на 29 млн грн у порівнянні з минулим місяцем і складає 26,8 млн грн. На АТ «Лисичанськвугілля» сума заборгованості зменшилася на 6,6 млн грн у порівнянні з минулим місяцем і складає 25,3 млн грн.

Неодноразові звернення облдержадміністрації до Уряду України та співпраця з Міністерством енергетики України пришвидшили виділення коштів за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі»
ДП «Первомайськвугілля» та ПАТ «Лисичанськвугілля». На теперішній час несплаченою залишається заборгованість із заробітної плати працівникам на 17 підприємствах, серед яких два – державної форми власності, вісім – комунальної, 10 – іншої форми власності.

Найбільша сума боргу підприємств-боржників в області 30,3 млн грн спостерігається у Лисичанську, у тому числі на чотирьох комунальних підприємствах міста з сумою боргу 2,3 млн грн.