Прес-центр14 квітня 2021, 16:04

Луганщина розпочинає протистояти кривдникам

У Новоайдарі заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у відкритті спеціалізованого приміщення для проведення корекційних програм із особами, які вчиняють домашнє насильство.

Кабінет створено на базі КУ «Новоайдарський центр надання соціальних послуг» завдяки співпраці місцевих органів влади з Агентством ООН у справах біженців в Україні (UNHCR Ukraine).

«Висловлюю величезну вдячність синергії органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій, завдяки якій тут з’явився перший на Луганщині центр з корегування поведінки агресорів у сім’ях. Так, в області діють центри з надання допомоги жертвам домашнього насильства, проте системна робота з кривдниками не проводилась. Невдовзі такі ж кабінети запрацюють у Троїцькій, Новопсковській та Кремінській громадах. Сподіваюсь, що ваш досвід стане у пригоді вашим колегам на всій території області», – наголосила Катерина Безгинська, а також висловила надію, що завдяки роботі з кривдниками, явище сімейного насилля зійде нанівець.

Програма для кривдника спрямована на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків. Направлення осіб, які вчинили домашнє насильство, на проходження програми для кривдників, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», є одним із спеціальних заходів щодо протидії цьому явищу. Реалізують програму фахівці, які пройшли відповідне навчання. З жовтня 2020 року за підтримки Благодійного фонду «Посмішка дитини» та Федерального уряду Німеччини проведено навчання 21 психолога із 14 громад області.

За перші місяці 2021 року на корекційну програму в області направлено п’ять чоловіків. Роботу з двома кривдниками було завершено в Новоайдарській громаді, саме тому питання виділення окремого спеціально обладнаного кабінету, що відповідає вимогам та особливостям роботи психологів із даною категорією була дуже актуальною.

Робота з особами, які вчиняють домашнє насильство, є невід’ємною складовою механізму протидії цьому ганебному явищу, оскільки проходження індивідуальної корекційної програми допоможе кривдникам усвідомити власну протиправну поведінку, змінити ситуацію і налагодити гармонійні стосунки з членами власної родини.

У заході взяли участь, радниця з питань соціального захисту польового офісу Агентства ООН у справах біженців у Сєвєродонецьку Олександра Литвиненко, керівництво Щастинської РДА та місцевого самоврядування.