Прес-центр25 травня 2021, 13:05

Луганщина сплатила до Держбюджету майже 3,0 млрд. грн податків і зборів

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів засідання колегії ОДА. Окрім керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, участь у заході взяв народний депутата України Олексій Кузнецов.

Під час засідання заступник директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Ольга Севостьянова доповіла про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за 2020 рік.

За її словами, фактичні надходження податків і зборів до Держбюджету України склали 2944,3 млн грн (2019 рік – 2748,4 млн грн). Забезпечено зростання надходжень на 7,1 %. До державного бюджету перераховано 643,7 млн грн митних платежів, що становить 98,1 % до попереднього року.

Доходи місцевих бюджетів за 2020 рік склали 4158,3 млн грн, у тому числі до доходної частини загального фонду надійшло 3788,4 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів, до спеціального фонду – 369,9 млн грн. Темп росту склав 108,6 %. Обсяг реалізованої промислової продукції склав 18954,2 млн грн.

Агропромисловий комплекс. Виробництво валової продукції у 2020 році становило 12341,8 млн грн. Господарствами всіх категорій отримано 1367,9 тис. тонн зерна. Середня урожайність зернових становила 35,2 ц/га що на рівні прогнозного показника.

Споживчий ринок. Темп зростання обороту роздрібної торгівлі, у порівняних цінах до відповідного періоду попереднього року, склав 104,9 %. Індекс споживчих цін на споживчому ринку Луганської області у 2020 році до грудня попереднього року становив 105,0 %.

За рахунок усіх джерел фінансування обсяг капітальних інвестицій по територіях, які підконтрольні українській владі, становив 3259,0 млн грн. Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти суб’єктів господарювання, які, в основному, спрямовані на оновлення виробничих фондів, модернізацію, технічне переозброєння та реконструкцію.

Обсяг прямих інвестицій в економіці області на кінець року склав
156,4 млн дол. США, найбільша зосередженість яких спостерігалась у переробній промисловості – 108,6 млн дол. США.

У 2020 році істотний ресурс для розвитку регіон отримав з державного бюджету за передбаченими в ньому бюджетними програмами. Серед них зокрема: державний фонд регіонального розвитку – 226,8 млн грн; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України – 92,0 млн грн; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 69,3 млн грн; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» – 24,0 млн грн; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України – 1,2 млн грн.

Отримані кошти спрямовано на: ремонт, реконструкцію
11 загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів, семи об’єктів спортивної інфраструктури, шести закладів охорони здоров’я та двох установ сфери культури і мистецтв; придбання засобів навчання, обладнання, сучасних меблів для закладів загальної середньої освіти, інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, дезінфікуючих засобів для учасників освітнього процесу, квартир для ВПО, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я вторинного рівня, спеціалізованої комунальної техніку.

Одним з напрямків у інвестиційній сфері є залучення коштів Європейського Союзу у вигляді бюджетної підтримки України. За підтримки Європейського інвестиційного банку в області впроваджується Проєкт «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», затверджено розподіл у 2020 році субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у сумі 117,19 млн грн.

Грошові доходи населення та заробітна плата. Фонд оплати праці у порівнянні з попереднім роком збільшився на 19,1 % і становив 13047 млн грн.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за 2020 рік становила 10182 грн. Збільшення до попереднього року склало 16,6 %.