Прес-центр3 грудня 2020, 14:12

Луганщина стає цікавим майданчиком для інвестицій і подальшого співробітництва, – посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцкі на зустрічі Вишеградської групи із Сергієм Гайдаєм

Зустріч очільника Луганщини з делегацією посольств країн-членів Вишеградської групи відбулася сьогодні, 3 грудня, в Сєвєродонецьку.

У заході взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні пан Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні пан Радек Матула, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні пан Марек Шафін, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні пан Бартош Ціхоцкі.  

«Вдячний за допомогу, яку Луганщина отримує від ваших країн. Жителям області вона вже знадобилася. Під час пандемії коронавірусу її, зокрема, отримали наші медичні заклади. Так, наявність достатньої кількості апаратів штучної вентиляції легенів в обласній дитячій лікарні дозволяє рятувати більше життів», – наголосив Сергій Гайдай.

Він зауважив, що із початком бойових дій Луганщина постійно отримує міжнародну підтримку: «Однак, ми хочемо не лише просити про допомогу, а й співпрацювати. Як приклад, у наступному році в регіоні продовжуватимуть будувати дороги та очікуються мільйонні інвестиції в аграрний сектор. Ще одним перспективним напрямом є співпраця з підприємством «Імпульс» з Сєвєродонецька у рамках атомної енергетики та розвитку залізничного сполучення».

Також Сергій Гайдай нагадав, що зараз тривають обговорення щодо впровадження на Луганщині вільної економічної зони – це дасть змогу ще більше зацікавити інвесторів.

Усі учасники висловилися за подальший розвиток двосторонніх відносин. А за словами Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні пана Бартоша Ціхоцкі, Луганщина вже стає цікавим майданчиком для інвестицій і подальшого співробітництва.

Після спілкування з місцевими журналістами, делегація вирушила відвідати КНП «Луганський обласний кардіологічний диспансер» та КНП «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня» в Лисичанську, куди раніше надійшла допомога від країн-членів Вишеградської групи.

Так, в обласному кардіологічному диспансері члени делегації посольств ознайомилися з його роботою, зокрема, оглянули комп’ютерну систему тресс-тесту з біговою доріжкою вартістю 30 тис. євро, яка була надана у вигляді допомоги медзакладу країнами-членами Вишеградської четвірки. Система встановлена в кабінеті функціональної діагностики та введена в експлуатацію у листопаді. За допомогою цього сучасного обладнання у людини виявляють критичні фактори, встановлюють повний діагноз, після чого призначають подальше лікування.

Після цього делегація завітала до КПН «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня». Директор закладу Світлана Ошеко подякувала за надану допомогу, нагадавши, що від цих європейських країн підтримка надходить ще з 2015 року.

Лікарня отримала бронхоскоп, розкладні ліжка, електрообігрівачі, генератори та апарати ШВЛ. Цього разу делегація також привезла тести для виявлення коронавірусу. Зазначимо, на території медзакладу функціонує відділення, в якому лікують дітей хворих на COVID-19.

Надзвичайних та Повноважних послів ознайомили з роботою неврологічного, реанімаційного відділень та операційного блоку.

Також поважні гості планують відвідати КПВВ у Золотому і Щасті.