Прес-центр23 cічня 2017, 15:01

Луганщина відзначила День Соборності: 43-метровий державний прапор - у Станиці, 375-метровий рушник - у Сватовому та смолоскипна хода у Лисичанську

Цього року урочистості з нагоди Дня Соборності України на Луганщині почалися з 20 січня акцією «Партіотичний смаколик», в рамках якої  голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз вручив короваї та печиво курсантам Луганського обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії» та дітям «сірої зони».

Ввечері Луганщину Львівщину, Рівненщину, Тернопільщину та Закарпаття з’єднав  перший після відновлення обласного телеканалу «ЛОТ» телеміст.

Цього ж дня Юрій Гарбуз дав старт обласній акції «Разом ми – сила!», в рамках якої луганчани з підконтрольної території області звернулись до своїх земляків по той бік лінії розмежування зі словами примирення.

22 січня всі міста та райони області стали у ланцюг єднання, підтримавши всеукраїнську акцію «Моя Україна – єдина і неподільна» та провели патріотичні флешмоби. Так, на майдані Злагоди у місті Сватовому, де відбувались обласні урочистості, люди поєдналися у коло, тримаючи у руках рушник довжиною 375 метрів. Учасники заходів вшанували пам'ять борців за Соборність  України покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та ознайомилися з виставкою декоративно-прикладного мистецтва, «Старожитності» в районному народному домі «Сватова-Лучка».

У Станиці Луганській розгорнули 43-метровий прапор України. Захід відбувся під гаслом «Станиця Луганська - це серце миру України». До акції долучилися й мешканці тимчасово окупованих територій. Всі разом заспівали гімн України.

Мешканці міста Лисичанська стали у коло єдності, а потім пройшли по середмістю смолоскипною ходою із закликом «Україна понад усе!» та вишикувалися у велетенські літери «UA», символізуючи єдність нашої держави.

У Сєвєродонецьку на озері Чисте відбулась обласна відкрита гонка по пересіченій місцевості «ДЖИП Sprint». Участь у змаганнях взяли 46 спортсменів з Луганської та Донецької областей.

Юні мешканці Попасної, Сватового, Новопскову, Станиці Луганської, Кремінної та Білокуракиного привітали з Днем Соборності своїх друзів із західних регіонів України під час скайп-конференцій.

Символічно, що діти стали найбільш активними учасниками патріотичних заходів. По всій області вони вітали захисників України, які сьогодні відстоюють її незалежність, та проводили благодійні ярмарки по збору коштів для учасників АТО.

Крім того, у містах та районах Луганщини, відбулись урочисті заходи, покладання квітів до пам’ятників, святкові концерти, тематичні виставки тощо.