Прес-центр14 cічня 2019, 16:01

Луганщина впроваджує програму реформування сільської медицини

Сьогодні відбулася селекторна нарада стосовно виконання завдань, передбачених заходами з розвитку системи охорони здоров’я у сільській місцевості та впровадження технологій з використання телекомунікаційних засобів, яку провів Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

У нараді взяв участь виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

Геннадій Зубко зазначив, що у сільській місцевості проживає третина населення, яка не може отримати якісне медичне обслуговування.

Тому керівництво держави вважає за пріоритет кардинально покращити цю ситуацію. Так, у 2018 році на реалізацію заходів програми виділено з держбюджету 4 млрд гривень, до чого за рішенням Верховної Ради додано ще 1 млрд.

Розпочато будівництво 517 лікарських амбулаторії, 10 з яких вже розпочали свою роботу. Триває будівництво і 11 амбулаторій на Луганщині.

Генадій Зубко наполіг на особистій відповідальності голів облдержадміністрацій в реалізації цієї програми, аби амбулаторії, які розпочали будуватися, ступили до ладу, а відстань до споживача була в межах семи кілометрів.

Також амбулаторії мають відповідати вимогам програми, і лише тоді буде фінансування на обладнання та спеціальні автомобілі.

Крім того, у кожній області мають бути сформовані команди з 30-50 вузькопрофільних медичних спеціалістів для проекту телекомунікації.

За підсумками наради Сергій Філь надав доручення скликати нараду за участі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, профільних спеціалістів, керівників районів та підрядників, аби амбулаторії, що будуються в Луганській області, розпочали роботу вже у І кварталі поточного року.