Прес-центр24 листопада 2018, 11:11

Луганщина вшановує пам’ять жертв голодоморів

Акція скорботи в зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів відбулася сьогодні, 24 листопада, у Сєвєродонецьку.

Поблизу пам`ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років, розташованого на території храмового комплексу на честь ікони Божої Матері «Прикликання загиблих», зібралися представники обласної і міської влади, громадськість, військові, учнівська й студентська молодь, небайдужі містяни.

Звертаючись до них, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь відзначив:

«Ця трагедія зачепила майже кожну українську родину. Голодомор 1932-1933 років є одними з найтемніших часів нашої історії. Лише в 1933 році щодня помирали від голоду 28 тисяч українців. Це 20 людей щохвилини. Московсько-більшовицький режим намагався знищити нашу пам'ять. Але ми пам'ятаємо і пам'ятатимемо завжди!»

У заході також узяли участь заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик, а також керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Сергій Філь нагадав, що сьогодні о 16:00 по всій країні розпочнеться благодійно-просвітницька акція «Свічка пам'яті».

«Тож, запаліть сьогодні о 16-й свічку. Це символ пам'яті померлих, нагадування кожному з нас, а також символ нашої боротьби і віри у перемогу. Ми відбудовуємо нашу державу і не дамо повторитися чомусь подібному. Слава Україні!» – наголосив Сергій Філь.

Пам’ять мільйонів жертв небаченого в історії  Голодомору – геноциду нашого народу – присутні вшанували хвилиною мовчання. 

Наприкінці заходу відбулася панахида за загиблими під час Голодомору 1932-1933 років.