Прес-центр8 липня 2021, 16:07

Луганська область у сфері реалізації державної регуляторної політики – у трійці лідерів

Сьогодні Державною регуляторною службою України в режимі відеоконференцзв’язку проведено перше засідання міжрегіональної робочої групи з питань здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції господарської діяльності на регіональному рівні.

Ця робоча група створена на виконання протокольного рішення за результатами селекторної наради в Офісі Президента України. До її складу увійшли представники ДРС та всіх облдержадміністрацій.

Нарада відбулась під керівництвом голови ДРС Олексія Кучера. Участь у заході взяв перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов, який увійшов до складу   робочої групи, а також в. о. директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Єгор Скіртач та фахівці цього структурного підрозділу.

Під час наради обговорені питання здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції господарської діяльності на регіональному рівні.

Зокрема, Олексій Кучер зазначив, що Національною економічною стратегією на період до 2030 року передбачено перегляд 100 % чинних регуляторних актів для дерегуляції господарської діяльності у різних сферах. Тому Президентом України у 2021 році дерегуляцію визначено одним із пріоритетів.

Він додав, що за результатами діяльності у сфері реалізації державної регуляторної політики серед регіонів України лідерами визначено Черкаську, Сумську та Луганську області.

Головуючий поставив перед місцевими органами виконавчої влади та виконавчими органами місцевого самоврядування завдання щодо перегляду всіх існуючих регуляторних актів та, у разі необхідності, скасування неактуальних або неефективних.

Відповідно до чинного законодавства в усіх органах місцевого самоврядування повинні бути створені постійні комісії з питань реалізації державної регуляторної політики, а в місцевих органах виконавчої влади та у виконавчих органах місцевого самоврядування – відповідальний структурний підрозділ або посадова особа для реалізації державної регуляторної політики.

Спікер звернув увагу на необхідність перегляду регуляторних паспортів областей у розрізі органів місцевого самоврядування, їх аналізу та покращання роботи за цим напрямом.

Було зазначено, що за підсумками дев’яти місяців поточного року ДРС сформує рейтинг областей за такими показниками:

- рівень планування питань у сфері реалізації державної регуляторної політики;
- наявність постійних комісій з питань реалізації державної регуляторної політики при відповідних радах органів місцевого самоврядування;
- наявність відповідального структурного підрозділу або посадової особи для реалізації державної регуляторної політики у місцевих органах виконавчої влади та у виконавчих органах місцевого самоврядування;
- наявність та наповненість сайтів ОМС інформацією з питань у сфері реалізації державної регуляторної політики;
- стан виконання пропозицій ДРС щодо усунення, виявлених порушень вимог законодавства.