Прес-центр20 жовтня 2016, 17:10

Луганська облдержадміністрація та Фонд народонаселення ООН спільно вирішують проблему порушення прав людини на гендерному підґрунті

20 жовтня заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик зустрілася з головою Фонду народонаселення ООН (ФН ООН) в Україні Каспаром Піком, який завітав на Луганщину у рамках робочого візиту. Також у заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук, в.о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Рибалко та представники ФН ООН.

Учасники зустрічі обговорили питання розширення територіальної присутності мобільних бригад психоcоціальної допомоги, збільшення їх чисельність та переформатування «географії покриття», діяльність яких забезпечується Фондом. Наразі, мобільні бригади базуватимуться у містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна, Старобільськ, Попасна, Лисичанськ, смт Станиця Луганська та Новоайдар. Ці осередки охоплюватимуть прилеглі райони вздовж лінії розмежування.

На зустрічі було також презентовано другу фазу проекту ФН ООН щодо захисту прав жінок та поєднання заходів гуманітарного реагування із вирішенням довготривалих наслідків кризи.

Протягом останнього року мобільні бригади виявили та допомогли населенню Луганщини в 2455 випадках. З них 74 % – це домашнє насильство (насильство в сім’ї), 30 % випадків припадає на постраждалих з числа внутрішньо переміщених осіб. 91 % постраждалих складають жінки.

Із загальної кількості повідомлених випадків: 0,8 % пов’язані із сексуальним насильством, 27 % – з фізичним, 48 % – з психологічним насильством, 24 % – з обмеженням у ресурсах та доступі до послуг.

64 % постраждалих до спілкування з бригадою по допомогу не зверталися.

Загалом, діяльність ФН ООН у Луганській області охопила широке коло нагальних питань, пов’язаних із реагуванням на гендерно обумовлене насильство, та посилила можливості урядових та неурядових партнерів у сфері надання допомоги постраждалим. На жаль, за прогнозами фахівців кількість випадків подібних порушень прав жінок на лінії розмежування та суміжних з ними територіях найближчим часом зростатиме, що потребує подальшого посилення системи реагування на це негативне явище. Мобільні бригади надають екстрену та планову соціально-психологічну допомогу постраждалим від гендерного насильства, у т.ч. тим які потребують соціальної підтримки, особливо з числа осіб, що постраждали від збройного конфлікту на Сході України (з урахуванням умов безпеки та базових принципів надання допомоги).