Прес-центр16 квітня 2018, 18:04

Луганський національний аграрний університет має поетапно повернутися на терени області, – Юрій Гарбуз зустрівся з керівництвом вишу

Сьогодні, 16 квітня, голова Луганської облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів зустріч з в.о. ректора Миколою Брагінцем та викладачами Луганського національного аграрного університету (ЛНАУ).

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, яка склалася на Сході України, наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 408 від 20 жовтня 2014 року «Про організацію навчального процесу в Луганському національному аграрному університеті» заклад тимчасово розміщений в місті Харкові.

За останні два роки на терени Луганщини було переміщено Луганський державний медичний університет та Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка. З семи вишів області поза межами області лишається тільки Луганський національний аграрний університет.

Про варіанти переміщення цього навчального закладу йшлося на зустрічі представників університету та Департаменту освіти і науки облдержадміністрації з очільником області.

«Важливо повернути університет додому, зберегти його статус національного, і тим самим дати надію дітям і батькам Луганщини», – наголосив Юрій Гарбуз. Він запропонував розробити план поетапного переміщення вишу на терени області. За дорученням голови, профільний департамент має підготувати належну базу для вишу – нею мають стати аграрні технікуми та ліцеї області.

«Ми маємо визнати, що переважна більшість студентів та викладачів нашого університету не захоче переїжджати з Харкова на Луганщину», – зауважив Микола Брагінець. Тому, на думку в.о. ректора ЛНАУ, при поступовому переміщенні вишу потрібно орієнтуватися на місцевих випускників шкіл та закладів професійно-технічної освіти як потенційних абітурієнтів.

У ході зустрічі була також обговорена можливість формування аграрного кластеру на Луганщині, яка з промислового регіону у зв’язку з війною перетворилися переважно в аграрний край. Такий підхід дасть можливість використати науковий потенціал у розвитку АПК регіону,  а також сформувати замовлення на фахівців певних спеціальностей та забезпечити їм робочі місця.

Станом на сьогодні з 2400 студентів ЛНАУ 55% складають жителі Луганської області. На шести факультетах заклад готує фахівців: агрономів, економістів, інженерів-механіків, інженерів з виробництва та переробки продукції тваринництва, будівельників, ветеринарних лікарів, інженерів-технологів за зберігання, консервування та переробки м’яса і м’ясопродуктів, інженерів-технологів за зберігання, консервування та переробки молока і молокопродуктів.