Прес-центр17 жовтня 2016, 17:10

Луганський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України контролює якість питної води

Проблема забезпечення населення Луганської області якісною питною водою залишається актуальною, адже, через зношеність та недостатню розгалуженість систем централізованого водопостачання та водовідведення, застарілість технологій очищення води, постійно існують загрози виснаження та забруднення водних ресурсів.

Так, за 9 місяців поточного року на мікробіологічні показники досліджено 2355 проб водопровідної питної води, з яких 4,6 % не відповідали «Гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною».

Найбільший відсоток нестандартних проб питної водопровідної води за мікробіологічними показниками виявлено у Білокуракинському (11,4 %), Новопсковському  (9,6 %), Біловодському (9,5 %) районах та місті Лисичанську (6,5 %).

Спеціалісти акцентують, що вимогам санітарних правил не відповідають майже 35% із досліджених 1732 проб водопровідної води. У абсолютній більшості  випадків перевищення санітарно-гігієнічних нормативів пов’язане із показниками, що характеризують повноцінність мінерального складу питної води (загальна жорсткість та сухий залишок). У Троїцькому, Сватівському, Білокуракинському, Новоайдарському та  Старобільському районах у окремих пробах води вміст нітратів перевищує гранично допустиму концентрацію.

Як зазначили у Луганському обласному лабораторному центрі, кип’ятіння води не знижує вміст небезпечних мінеральних речовин, тому фахівці радять використовувати бутильовану воду, яка пройшла спеціальну обробку.