Прес-центр30 листопада 2018, 17:11

Люди мають долучатися до вирішення проблем власних населених пунктів, – Сергій Філь

Під час засідання обласної Ради регіонального розвитку про досягнення децентралізації поінформували Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв та Біловодський селищний голова Едуард Олейніков. До речі, Новопсковська ОТГ – утворена першою в Україні, а Біловодська існує у межах усього району.

Підсумовуючи їх доповіді, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації Сергій Філь заявив:

«Упевнений, що сьогодні майже кожен розуміє важливість і перспективність децентралізації. Вона створює нові можливості. Ця реформа змушує нас з вами вчитись жити по-новому. Децентралізація змінює, оновлює нашу країну!»

Він зауважив, що за чотири роки власні доходи місцевих бюджетів зросли у рази. Водночас збільшився і розмір державної підтримки на розвиток громад – майже у 40 разів. «Погодьтесь, це блискучий результат!» – відзначив Сергій Філь.

Також виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації підкреслив, що уведення на території Луганщини воєнного стану накладає певні обмеження: «Але це тільки посилює нашу відповідальність. Упевнений, регіон можна розвивати в умовах воєнного стану. У нас є для цього достатньо інструментарій».

Одним з них якраз і є створення перспективного Плану розвитку територій Луганщини на 2019-2021 роки. Затверджений варіант нададуть Президенту України.

«Уперше громади матимуть змогу отримати державне співфінансування ключових проектів не в рамках конкурсів, а в межах планової роботи. Головне, правильно розпорядитися отриманими ресурсами – віднайти нові точки росту територій, які забезпечать їх подальший розвиток».

Не менш важливим завданням, за словами Сергія Філя, є побудова діалогу з людьми: «Населення має знати про пріоритети роботи органів влади на місцях і поточні здобутки. Нам необхідно максимально реалізувати потенціал кожної громади. Люди мають долучатися до вирішення проблем власних населених пунктів. Одним із чинників участі населення має стати започаткування обласного конкурсу бюджету участі. Вважаю, на Луганщині він буде якісно втілений».