Прес-центр16 грудня 2020, 09:12

Люди, які перетинають лінію розмежування, бачать позитивні зміни, яких нема в окупації. Це ще один крок до миру, – Сергій Гайдай у Краматорську

Очільник Луганщини Сергій Гайдай став одним з основних спікерів форуму «Схід можливостей» у Краматорську, організованого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як зазначив голова Луганської обласної державної адміністрації, зі створенням Міністерства багато актуальних питань стали вирішуватися значно швидше. Навіть ті, які не могли зрушити з місця протягом кількох років.

Під час форуму він окреслив пріоритети розвитку нашої області.

«За цей рік на Луганщині вдалося реалізувати низку проєктів. Так, за програмою «Велике будівництво» ми відновили сім шкіл, чотири дитячих садочки, чотири стадіони та завершуємо реконструкцію п'яти приймальних відділень лікарень. Важливо, що ми зробили справжній прорив у сфері будівництва доріг – відремонтували у п'ять разів більше, ніж за п'ять останніх років. А саме – 255 км. Та у 2021 році ми спробуємо перевищити ці показники», – наголосив Сергій Гайдай.

Серед головних стратегічних ініціатив він також відзначив реалізацію проєкту модернізації Попаснянського районного водоканалу, в чому допоможуть партнери з Франції, із кошторисом у 75 млн євро. За словами очільника Луганщини, донори вже обрали одну із шести компаній-претендентів, яка робитиме реконструкцію.

Також у 2021 році будуть завершені ремонти усіх основних автомагістралей області.

«Та навіть якісні дороги можна пошкодити через рух вантажівок. Тому важливо скоріше побудувати залізничну гілку, що з'єднає північні райони Луганщини зі всеукраїнською мережею. Це, зокрема, дозволить аграріям розвантажити автошляхи та вберегти їх від руйнування. Більш того, користування залізницею вигідніше і для аграріїв, і для трейдерів. Початок робіт заплановано на наступний рік. Та це приблизно 100 млн євро. Переговори з інвесторами тривають. Крім того, підписано документи з австрійською компанією щодо будівництва в Сєвєродонецьку обласної клінічної лікарні», – зауважив голова Луганської обласної держадміністрації.

Під час форуму презентовані кейси Мінреінтеграції за 2020 рік та вектори розвитку на 2021-й. Зокрема, щодо програми компенсації за зруйноване житло, створення спеціальних умов для ведення бізнесу у Луганській та Донецькій областях, модернізації та відкриття нових КПВВ.

«До речі, упродовж 2021 року усі КПВВ на лінії розмежування будуть обладнані за прикладом контрольного пункту в Щасті. Тобто, у кожному з них люди зможуть швидко отримати велику кількість державних послуг. Це буде дуже зручно», – повідомив Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, який доєднався до дискусії онлайн та відповідав на запитання журналістів.

«Люди, які перетинають лінію розмежування та бачать на підконтрольній території сучасні ЦНАПи, амбулаторії, дороги та інші відбудовані об'єкти інфраструктури, зазначають ці позитивні зміни, які дійсно є, і які відсутні в окупації. Це ще один крок до миру. Ми повинні боротися за кожного громадянина України», – акцентував Сергій Гайдай.

Також упродовж форуму Міністерством було нагороджено громадських активістів та волонтерів, презентовано донорські програми і проєкти, які реалізуються в Луганській та Донецькій областях, організовано роботу панельних дискусій «Стратегічний розвиток громад Сходу. Умови для розбудови спроможності», «Інформаційна безпека України, інформаційна реінтеграція тимчасово окупованих територій».

Захід відбувся в рамках проєкту Демократичне врядування у Східній Україні (DG East) USAID Ukraine – USAID Україна за фінансової та технічної підтримки Агентства США міжнародного розвитку (USAID).