Прес-центр27 квітня 2021, 13:04

«Люди з різними формами соціального неблагополуччя повинні мати необхідну індивідуальну підтримку в тому середовищі, в якому вони живуть», – Координаційна рада із розвитку психічного здоров’я у Луганській області розглянула проблеми деінституалізації спец

«Пріоритетом державної політики у наданні соціальних послуг є підхід, згідно з яким люди з різними формами соціального неблагополуччя повинні мати необхідну індивідуальну підтримку в тому середовищі, в якому вони живуть, працюють і де легко побачити їх реальні потреби та перевірити якість надання послуги. Соціальні послуги, які надаються на рівні громади, повинні максимально бути наближені до місця проживання людини і дійсно спрямовані на те, щоб їх користувачі не опинились в ізоляції, а почувалися членами громади, були інтегрованими у суспільство», – зазначила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська відкриваючи чергове засідання Координаційної ради із розвитку психічного здоров’я у Луганській області.

З цією метою, як повідомив, координатор із розвитку послуг із психічного здоров’я проєкту «Психічне здоров’я для України» Віталій Климчук, розробляються професійні стандарти для фахівців, що працюють з психічно хворими людьми, проводяться тренінги для лікарів «первинки» та надавачів психічних послуг, а також батьками дітей із психічними відхиленнями.

Проте, не всі громади готові до прийняття людей із психічними розладами. Наразі проводиться обстеження клієнтів інтернатів щодо того, чи може людина, під певним наглядом, бути інтегрована у громаду.

З іншого боку, є реальна потреба у розміщенні психічно хворих людей у інтернатних закладах: у черзі перебувають 128 таких осіб: 85 чоловіків та 53 жінки. З цією метою для розміщення психічно хворих, які не можуть повернутись до родин, відновлюється І корпус Попаснянського інтернату. Про таке розповіла директор Департаменту соціального захисту населення  Олена Поліщук.

Крім того, члени Координаційної ради заслухали інформацію про стан створення місцевих робочих груп із психічного здоров’я у громадах проєкту «Психічне здоров’я для України» та обговорили та затвердили План заходів із розвитку  психічного здоров’я в області.