Прес-центр13 липня 2022, 17:07

Мали десятки мільйонів держпідтримки, а зараз продають врожай нижче собівартості, - Сергій Гайдай розповів, що коїться в фермерських господарствах Луганщини

Значна частина території області, де вирощували рекордні тонни врожаю, опинилася під окупацією рф вже на початку березня, - згадує він.

«Торік ми зібрали рекордний за три десятиліття врожай – 1,3 мільйона тонн. Таких показників ми добилися завдяки участі у багатьох державних програмах. Наприклад, фермерам компенсували за придбану техніку.

Ті, в свою чергу, опановували сучасні технології ведення сільського господарства, використовували якісні мінеральні добрива. На момент російського вторгнення близько половини врожаю лишалася на території області», - зазначив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Ці залишки зазвичай продавались навесні, щоб мати кошти на великі обсяги польових робіт у першому півріччі, - пояснює спікер.
«Втім, окупантам байдуже, що буде завтра.

Вони інвентаризували увесь захоплений врожай, націоналізували великі підприємства, які з приватної власності «перейшли» у власність районних адміністрацій. Нічого це не нагадує? Повернулися на 100 років назад», - каже Сергій Гайдай.

Урожай, звісно, ніхто не конфісковував. Його почали скупляти, - продовжує очільник області: «Але запропонована росіянами ціна виявилася нижчою за собівартість продукції. Тобто, фермер у майбутньому не зможе закупити паливо, оплатити посівну, видати зарплату найманим працівникам».

Крім того, 70 % інвентаризованого зерна окупаційна влада спрямувала на відповідальне збереження. Обіцяє розрахуватися лише за 30 %.

«Зазвичай тонна зерна коштувала 8 тисяч гривень. На початку окупації за неї обіцяли 6 тисяч рублів, а тепер згодні віддати трохи більше 4 тисяч рублів. Фермерство регіону на межі банкрутства», - резюмував Сергій Гайдай.

Із думкою керівництва Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації можна ознайомитися у розгорнутому матеріалі Центру публічних розслідувань: https://www.facebook.com/897603413672068/posts/5109832689115765/