Прес-центр15 липня 2021, 09:07

Малі та середні фермерські господарства можуть отримати позики для розвитку під державні гарантії

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін взяв участь у щотижневій нараді Міністерства аграрної політики та продовольства України з питань виконання плану-графіку підготовки проєктів наказів Мінагрополітики, необхідних для реалізації діючих порядків використання коштів державної підтримки в АПК та щодо вартості одного гектара землі у різних областях після відкриття ринку.

Також під час заходу було повідомлено, що 14 липня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі», яка дає можливість малим та середнім фермерам отримувати доступ до кредитування, який для частини з них був обмежений через відсутність необхідного забезпечення. Держава частково гарантуватиме портфель кредитів для таких позик, що відкриває шлях для розвитку малим та середнім фермерським господарствам.

Такі гарантії надаватимуться в межах визначених сум на відповідний бюджетний період на підставі рішень Уряду. Позика надаватиметься строком до 10 років, а гарантії від держави дозволяють суттєво знизити ставку по кредиту, який надає банк. Це не вплине на витрати з державного та місцевих бюджетів.