Прес-центр24 липня 2020, 10:07

Малі та середні підприємства Луганщини реалізували продукції майже на 32 мільярди

Загалом в області діє 23,6 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва або 99,97 % від загальної кількості суб’єктів підприємництва.

У МСП зайнято 86,4 тис. осіб, що становить 28,4 % до загальної кількості зайнятих працівників в регіоні або 89,6 % до загальної кількості зайнятих в підприємництві.

Частка обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) середніми та малими підприємствами (без урахування фізичних осіб – підприємців) у загальному обсязі реалізованої продукції регіону склала 76,5 % (31,8 млрд гривень).

Підтримати бізнес спрямовані заходи Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2020 роки.

Крім того, підприємці Луганщини взяли участь у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9 %». Протягом лютого-червня 6 суб’єктів малого підприємництва отримали кредити за пільговими відсотками на суму 5,1 млн гривень.

Через центри надання адміністративних послуг у І півріччі суб’єкти господарської діяльності та громадяни отримали 178 тисяч адміністративних послуг. В середньому за місяць надавалося 29,6 тис. послуг.

Підтримкою підприємництва займалися 9 бізнес-центрів, Луганське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств та 43 громадські об’єднання підприємців. При місцевих органах влади створені та діють 17 консультативно-дорадчих органів з питань розвитку підприємництва.

Слід зауважити, що в області Німецьким державним банком розвитку (KFW) за фінансової підтримки Європейського Союзу виконується проєкт «Програма Європейського Союзу для Сходу України. В рамках цього проєкту реалізується програма «FinancEast», мета якої – відновлення фінансування інвестиційних проєктів суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва Донецької та Луганської областей через банківські та лізингові установи. Реалізацію програми забезпечує Фонд розвитку підприємництва. Фінансову підтримку у вигляді субсидій і компенсацій отримали станом на 1 липня 36 суб’єктів ММСП Луганської області для реалізації 46 інвестиційних проєктів на загальну суму 75 млн гривень.

До участі до виконання робіт/послуг за державні кошти в області залучено 136 підприємців. За результатами укладено 189 договорів на суму 31,8 млн гривень.

Реалізація обласної Програми сприяла створенню в області нових робочих місць. За інформацією органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій, у І півріччі за рахунок МСП створено 1 786  нових робочих місць.