Прес-центр5 лютого 2020, 14:02

Малим та середнім підприємництвом області реалізовано продукції на 35 мільярдів гривень, – брифінг

Про це на брифінгу для ЗМІ зазначила заступник директора Департаменту – начальник управління інвестиційної діяльності, підприємництва та цінової політики Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної  діяльності та туризму облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Розповідаючи про підтримку малого та середнього підприємництва, вона зауважила, що наразі в області діють 21 843 суб’єкти МСП. У цьому секторі зайнято 87,8 тис. осіб. Це становить 29,4 % до загальної кількості зайнятих у регіоні або 90,2 % в підприємництві. За рахунок МСП створено 3 156 нових робочих місць. Минулоріч реалізовано продукції на 35,1 млрд гривень. Частка надходжень від суб’єктів МСП до бюджетів усіх рівнів становить 83 %.

Як нагадала Людмила Ахтирська, підтримка підприємництва в області здійснюється відповідно до заходів Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2020 роки та аналогічних місцевих програм. Програмою передбачені заходи фінансової підтримки, інформаційної, консультаційної, підтримка у сфері підготовки кадрів, сприяння участі у програмах обміну.

Крім того, з 3 лютого почала працювати державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %» для підприємців, на реалізацію якої виділено 2 млрд гривень. Програма розрахована на розвиток бізнесу, чисельність працівників якого не перевищує 50 осіб, а річний дохід –50 мільйонів гривень. Позики можуть видаватися на придбання або модернізацію основних засобів, об'єктів нерухомості й транспортних засобів, на будівництво, реконструкцію, ремонт в приміщеннях, де ведеться основна господарська діяльність.

Ще одна програма для підтримки бізнесу в області – «FinancEast» (Фінансист), яка реалізується в рамках проєкту «Підтримка Європейського Союзу для Сходу України», що фінансується Німецьким державним банком розвитку (KfW) через Німецько-Український Фонд.

Загальна сума фінансової підтримки за Програмою складає 8 млн євро (для двох областей). Квоти по регіонам не передбачені. Максимальна сума такої компенсації складає 150 тисяч євро в гривневому еквіваленті.

Спікер наголосила, що обов’язково у структурі інвестиційного проєкту повинен бути власний внесок 20 % від загальної вартості. На цей час підприємці області вже отримали таку допомогу у сумі 1 млн гривень.

Крім того, облдержадміністрацією в рамках програми запроваджено механізм фінансової підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва з обласного бюджету у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, отриманими на реалізацію їх проєктів. Така допомога надається на конкурсних умовах. Зокрема, у поточному році на підтримку МСП з обласного бюджету планується виділити 1 млн гривень. 

Реалізуються вісім проєктів міжнародної технічної допомоги. Вони спрямовані на стимулювання зайнятості та економічного зростання області. Як приклад, за результатами проведених у 2019 році Програмою розвитку ООН двох конкурсів серед суб’єктів МСП Луганської та Донецької областей, підприємці регіону отримали 78 грантів на загальну суму 11,3 млн гривень.

Невід’ємною частиною підтримки підприємців є функціонування зручних сервісів – центрів надання адміністративних послуг. На сьогодні в області діють 20 центрів надання адміністративних послуг, створено 15 віддалених робочих місць адміністраторів. Протягом минулого року через центри надано майже 450 тис. адміністративних послуг, що в 1,3 рази більше, ніж у 2018 році.

Для створення сприятливих умов для інвесторів Департаментом розроблена та оновлюється база даних інвестиційних ресурсів області «Зручно. INVESTBASE», яка розміщена на офіційному сайті облдержадміністрації. Також створено інвестиційний портфель області, актуалізовано Інвестиційний паспорт 2019 року, каталог підприємств та підприємств-експортерів Луганської області.