Прес-центр30 листопада 2017, 12:11

Майже 175 мільйонів гривень отримали переселенці у 2017 року

Про хід виконання Регіональної цільової програми щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки під час засідання колегії розповіла директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

Вона зазначила, що з початку бойових дій на сході України Луганська область займає друге місце в країні за кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб.

Станом на 1 листопада 2017 року на Луганщині обліковано в Єдиній інформаційній базі даних ВПО 299,1 тис. осіб, у тому числі, дітей 25 тис. (9 %), пенсіонерів – 218,2 тис. (74 %), осіб з інвалідністю – 7,8 тис. (4 %) та осіб працездатного віку – 34,7 тис. (12 %).

Відповідно до гендерного паспорту області 62 % переселенців – жінки.

З метою реалізації державної політики у сфері соціального захисту цієї категорії громадян впроваджена Регіональна цільова  програма  щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб в Луганській області на 2017-2018 роки.

Програмою передбачено вирішення основних проблем переселенців, які зареєстровані та перебувають на території Луганської області, підконтрольній українській владі. 

Фінансування заходів Програми передбачається за рахунок коштів обласного бюджету в обсягах визначених на відповідний рік та за рахунок коштів інших джерел.

Протягом звітного періоду 57,2 тис. сім’ям-переселенцям призначено щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі, на оплату житлово-комунальних послуг.

З початку 2017 року профінансовано щомісячної адресної грошової допомоги 174,7 млн гривень.

У містах Рубіжному, Кремінній, Сєвєродонецьку, Біловодському та Старобільському районах учні загальноосвітніх установ з числа внутрішньо переміщених осіб забезпечуються повноцінним безкоштовним харчуванням за рахунок коштів місцевих бюджетів. Всього профінансовано  на харчування 89,0 тис. гривень.

Медичну допомогу на стаціонарному лікуванні отримали 701 ВПО, на амбулаторному лікуванні знаходилось 1745 осіб даної категорії.

До органів соціального захисту населення області звернулися 187 осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які були забезпечені
390 одиницями технічних та інших засобів реабілітації.

За звітний період 86 переселенцям, які постійно проживають в Луганській області і опинилися в скрутному матеріальному становищі, надана одноразова грошова допомога за рахунок коштів обласного бюджету  на  загальну суму 266 тис. гривень.

Наприкінці засідання надано доручення посилити контроль за дотриманням вимог чинного законодавства та вжити заходів щодо недопущення порушення прав внутрішньо переміщених осіб в частині отримання всіх видів соціальних виплат.