Прес-центр22 вересня 2017, 09:09

Майже 550 млн гривень державної соціальної допомоги виплачено 41 тисячі одержувачів

Під час колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації підбито підсумки роботи за перше півріччя 2017 року.

Так, у Луганській області до реєстру отримувачів пільг внесена інформація майже про 188 тисяч громадян, які мають право на пільги по 13 законам України за 89 категоріями. Станом на 1 вересня державна соціальна допомога виплачена 41 тисячі одержувачів на загальну суму 544,3 млн гривень. Усі виплати призначаються і здійснюються у встановлені законодавством терміни.

У порівнянні із аналогічним періодом 2016 року кількість одержувачів державної допомоги збільшилася на 2,4 %. Відповідно, обсяг фінансування всіх видів державної соціальної допомоги зріс на 13 %, що обумовлено збільшенням прожиткового мінімуму у 2017 році.

Станом на 1 вересня одноразову матеріальну допомога за рахунок коштів обласного бюджету надано 801 мешканцю Луганщини на суму 2,3 млн гривень.

Кількість домогосподарств, які отримують субсидію на житлово-комунальні послуги, становить 115 тисяч. У зв'язку зі зростанням тарифів у 2017 році кількість одержувачів субсидії в порівнянні із аналогічним періодом
2016 року збільшилася на 11 %.

Загальний рівень охоплення оздоровленням та відпочинком дітей в області вище рівня минулого року (44,3 % від загальної кількості дітей; за аналогічний період минулого року – 39,4 %).

Зазначено, що в умовах децентралізації одним із пріоритетних завдань сфери є організація надання якісних соціальних послуг населенню. Станом на 1 липня для обслуговування непрацездатних громадян похилого віку, інвалідів в області працюють 15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Було виявлено 27,2 тис. осіб, які потребували соціального обслуговування, в тому числі – 15,7 тис. осіб у сільській місцевості. Фактично обслужені 21,6 тис. осіб.

Директором Департаменту соціального захисту населення Елеонорою Поліщук була звернена увага керівників міст і районів області на актуальність питань сімейної політики, зокрема, щодо кадрової комплектації центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які надають допомогу тим, хто опинився у складних життєвих обставинах.

Ще одним питанням стало обговорення стратегії розвитку соціальної сфери міст і районів області до 2020 року. Елеонора Поліщук акцентувала увагу керівників місті і районів області на важливості продовження роботи щодо створення соціальних «прозорих офісів» з метою максимального спрощення надання соціальної допомоги громадянам.

Також на колегії розглянуто питання влаштування на державне утримання до будинків-інтернатів системи соціального захисту населення області громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.