Прес-центр21 вересня 2022, 13:09

Майже 80 % підприємців евакуювалися з Луганщини, в окупантів зареєструвались трохи більше 5 тисяч: майже всі з них із громад, захоплених в перший тиждень війни, – Сергій Гайдай

До повномасштабного вторгнення росії в нашій області діяло більше 22 тисяч суб’єктів господарської діяльності.

«Майже всі, у кого була можливість евакуюватися до безпечних регіонів країни, – виїхали. Найбільша кількість підприємців була зосереджена в промислових містах – Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, а також у Кремінній та Попасній. Там проводили господарську діяльність 70 % від загальної кількості суб’єктів. Майже ніхто із них не залишився на окупованій території», – підкреслив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Із п’яти тисяч тих, хто перереєструвався і веде бізнес в так званій «лнр», додає Сергій Гайдай, переважна більшість – представники тих громад, які росія окупувала в перший тиждень війни.

«Звісно, є ті, хто чекав на «руський мир» і залишився свідомо. Але в нас багато прикладів тих, хто вирішив виїхати із тих районів, звідки евакуацію не було змоги провести через швидку окупацію громад, – сказав очільник Луганщини. – Загалом майже 80 % підприємців й інших суб’єктів господарської діяльності виїхали в безпечні регіони України».

Значна частина підприємств релокована до Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, Полтавської, Хмельницької, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Одеської областей.

Виробничі площі, приміщення, майно багатьох суб’єктів на території Луганщини було пошкоджено та розкрадено.

Слід також зазначити, що регіон покинули 320 тисяч мешканців, тобто 50 % населення області.