Прес-центр1 грудня 2020, 13:12

Медзаклади Луганщини вторинної та третинної ланки підписали з НСЗУ 110 договорів на 1,2 млрд грн

Про це стало відомо під час доповіді директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрія Стогнієва на апаратній нараді. Він розповів про стан роботи закладів охорони здоров’я вторинної та третинної ланок у нових умовах фінансування.

Очільник департаменту зазначив, що починаючи з квітня поточного року розпочався другий етап медичної реформи. Національною службою здоров’я України підписано договори із закладами спеціалізованої медичної допомоги, тим самим розпочато наступний етап трансформації фінансування системи охорони здоров’я.

Більша частина медзакладів області увійшли в реформу і отримують кошти за прямим договором з НСЗУ. Тепер гроші ходять за пацієнтом у поліклініці, лікарні та інших спеціалізованих закладах, тобто лікарні отримують гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту.

У поточному році медичні заклади області фінансуються за рахунок договорів про медичне обслуговування населення з НСЗУ, фінансової підтримки з місцевих бюджетів, а також грошових надходжень від надання платних послуг.

Загалом заклади охорони здоров’я області вторинної та третинної ланки підписали з НСЗУ 110 договорів на загальну суму 1,223 млрд грн.

Початок другого етапу медичної реформи і впровадження нової моделі фінансування закладів охорони здоров’я по програмі державних гарантій збігся за часом з поширенням COVID-19. У зв’язку з цим закладами охорони здоров’я області було укладено договори з НСЗУ для лікування хворих на коронавірус.

Для надання всебічної, якісної медичної допомоги мешканцям області, організації та підтримки обласних закладів охорони здоров’я було затверджено Регіональну програму розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я та надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення на 2020-2022 роки.

Особливу увагу у Програмі приділено питанням фінансування медичних закладів в умовах децентралізації та адміністративної реформи. Новоствореним ОТГ необхідно вжити всіх заходів для повноцінного функціонування закладів охорони здоров’я, забезпечення якісними медичними послугами мешканців області. Це можливо здійснити за рахунок надання фінансової підтримки, придбання медичного обладнання, яке дозволить лікарням укладати договори з НСЗУ з метою фінансування закладів.