Прес-центр4 жовтня 2021, 16:10

Ми фундаментально підтримуємо державний суверенітет та територіальну цілісність України, про це ми постійно наголошуємо у рамках ЄС та НАТО» - голова урядової делегації Естонії Йонатан Всевів

Сьогодні у Золотому голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної державної адміністрації Сергій Гайдай разом з командувачем Об’єднаних сил, генерал-лейтенантом Олександром Павлюком зустрілися з офіційною урядовою делегацією канцлерів Естонії на чолі з очільником естонського МЗС Йонатаном Всевівом.

Очільник Луганщини та командувач ООС ознайомили закордонну делегацію з роботою контрольного пункту в’їзду-виїзду «Золоте». Сергій Гайдай повідомив представникам естонського уряду про майбутні зміни на об’єкті: «Наразі цей КПВВ повністю готовий до початку пропуску наших громадян через лінію розмежування. Проте протилежна сторона так і не дала згоду про пропуск людей через контрольний пункт. У майбутньому ми плануємо переобладнати об'єкт, створити сучасну сервісну зону на кшталт модульної системи, яка вже збудована у Щасті. Ми повинні на високому рівні надавати послуги нашим громадянам, у разі старту пропуску через лінію розмежування».

Олександр Павлюк у свою чергу доповів міністерському корпусу Естонської Республіки про безпекову ситуацію у районі, що впритул наближені до КПВВ: «Ситуація залишається контрольованою Збройними Силами України. Втім провокації противника проводяться постійно – від чотирьох до 14 обстрілів на добу. Кожен командир підрозділу має право на місці прийняти рішення про застосування вогню у відповідь, аби уберегти життя та здоров’я своїх солдат».

Канцлер Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевівов наголосив: «Естонія є союзником України, тому для нас дуже важливо бути тут, побачити на власні очі боротьбу за незалежність, що відбувається тут щоденно. Україна – це європейська країна, а отже це питання безпеки не тільки України, а і усієї Європи. Ми фундаментально підтримуємо державний суверенітет та територіальну цілісність України, про це ми постійно наголошуємо у рамках ЄС та НАТО».

Також він анонсував візит до Києва, де очільники міністерств оборони, внутрішніх справ, фінансів, соціальних справ, економіки та зв'язку, освіти та науки, а також МЗС візьмуть участь у зустрічі з відповідними українськими міністрами для поглиблення співробітництва обох країн-союзниць.