Прес-центр10 травня 2023, 14:05

Ми маємо чіткий план дій на деокупованих територіях, зокрема щодо підтримки жертв гендерного насильства, - Артем Лисогор під час зустрічі із Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко

Начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор обговорив із Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко та директоркою зі стратегічного розвитку Українського Жіночого Фонду Наталією Карбовською питання підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного із військовим конфліктом.

Зокрема, йшлося про роботу із внутрішньо переміщеними особами, а також мешканцями тимчасово непідконтрольних територій, які зазнали психологічних травм та гендерного насильства від окупантів. Окрема увага була приділена збереженню доказів та питанням фіксації таких злочинів після звільнення Луганщини. 

Усі ці проблеми будуть вирішені в рамках реалізації національного проєкту «Вистоїмо разом».

«Ми вже маємо позитивний і негативний досвід роботи із жертвами гендерних злочинів, забезпечення їх підтримки та правового супроводження на прикладі Херсонської області. Тому маємо чіткий план дій на деокупованих територіях», - зазначив Артем Лисогор.

Заступниця голови облдержадміністрації  Катерина Безгинська, яка також взяла участь у робочій зустрічі, додала, що Луганська область була одним з перших регіонів, де розробили Гендерний паспорт, який потім став частиною Стратегії розвитку Луганської області. Також у регіоні було створено три  притулки для осіб, постраждалих від гендерного насильства, їх діяльність буде відновлена після звільнення Луганщини.

За підсумками зустрічі досягнуто домовленість про розробку заходів щодо підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом/СНПК на рівні громад, проведення навчання для фахівців, які входять до складу мобільних бригад, що першими будуть працювати на деокупованих територіях.

Наразі усю необхідну інформацію можна отримати через «Платформу  допомоги врятованим» https://www.help-platform.in.ua/ .