Прес-центр4 червня 2023, 12:06

Ми маємо зробити усе, щоб одразу після деокупації приступити до роботи, - Ірина Верещук провела наради щодо невідкладних дій зі стабілізації та реінтеграції Луганської та Донецької областей

Учора, 3 червня, начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор узяв участь у нарадах під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. 

Обговорювали плани невідкладних дій зі стабілізації та реінтеграції Луганської та Донецької областей після звільнення захоплених територій цих регіонів, а також залучення міжнародної технічної допомоги для їх відновлення.

«Ми маємо зробити усе, щоб одразу після деокупації приступити до роботи», – наголосила Ірина Верещук. З цією метою доручено утворити координаційні ради та розробити детальні плани дій за напрямами: безпека, відновлення роботи органів державної влади, гуманітарне реагування, медичне реагування, відновлення інфраструктури, економіка, соціальний захист тощо. 

Артем Лисогор поінформував Віцепрем’єрку, що така робота вже ведеться. Остаточно узгоджуються проєкти відповідних документів. Сформовані регіональний та місцеві матеріальні резерви: паливно-мастильних та будівельних матеріалів, генераторів, шанцевого  та електроінструменту, речового майна першої необхідності.

Очільник Луганщини також порушив питання про створення кадрового резерву педагогічних працівників для роботи на звільнених територіях. Зокрема, він запропонував ввести державне замовлення у вишах та розглянути можливість роботи у начальних закладах студентів 3-4 курсів педагогічних інститутів, а також знизити норматив навантаження на вчителів з 25 до 15 учнів. 

Крім того, на нараді були озвучені проблемні питання щодо відновлення життєдіяльності деокупованих територій: швидке проведення розмінування, насамперед, житлових приміщень та нестача спеціалізованої комунальної техніки.

До їх вирішення Ірина Верещук закликала долучитись міжнародних партнерів:

«Луганщина та Донеччина є регіонами, які найбільше постраждали від російської агресії. Тому одним із ключових завдань буде відновлення критичної інфраструктури. Ми просимо вертикалізувати вашу співпрацю з керівниками ОВА. Це має бути новий формат роботи – тільки через військові адміністрації», – звернулась вона до керівників представництв благодійних організацій. Та запевнила, що Міністерство з питань деокупованих територій готове оперативно приймати усі необхідні рішення.