Прес-центр10 липня 2017, 11:07

Ми налаштовані на рішучу, практичну роботу для досягнення миру в Україні – Президент про переговори у Нормандському форматі

Президент Петро Порошенко повідомив, що переговори у Нормандському форматі будуть відновлені найближчим часом. Глава держави зазначив, що за результатами його переговорів в Берліні та Парижі, а також за підсумками зустрічей в Гамбурзі (Саміт «Великої двадцятки» - ред.) досягнуто домовленостей про проведення саміту, який буде присвячений мирному процесу в Україні.

«Найбільш вірогідно в липні відбудеться телефонна розмова у Нормандському форматі на рівні лідерів. І ми не виключаємо, що за підсумками цієї телефонної розмови нам вдасться організувати саміт», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Державним секретарем США за підсумками зустрічі. Водночас, він зауважив, що місце його проведення поки не визначено.

«Ми налаштовані на рішучу, прискорену, конкретну практичну розмову як у телефонному форматі, так і під час саміту вже цього літа», – підкреслив Петро Порошенко. «Україна не зацікавлена в тому, щоб відкладати подібні переговори. Бо кожний день Україна платить дуже високу ціну у вигляді поранених і, на жаль, загиблих українських героїв, і поранених і загиблих цивільних», – сказав Президент. Він підкреслив, що Україна рішуче налаштована на прогрес в мирному врегулюванні ситуації на Донбасі.

«Ми маємо твердий оптимізм, що після саміту нам вдасться забезпечити реалізацію безпекового компоненту Мінських угод», – підкреслив Президент та додав, що Україна розраховує на дуже активну роль Сполучених Штатів Америки та подякував за повну підтримку Мінського процесу. При цьому, він зазначив, що ця підтримка базується, в тому числі і на домовленостях між Україною та США в рамках Будапештського меморандуму.

Глава держави наголосив на тому, що Україна повністю координує дії зі Сполученими Штатами в Мінському процесі.

Президент також з приємністю відзначив призначення Спеціального представника США для співпраці в українському напрямку Курта Волкера. Він також подякував, що одразу ж після призначення, Курт Волкер сьогодні у складі делегації США прибув в Україну і залишиться на кілька днів для того, щоб не відкладати питання, а одразу ж починати ефективну і добре скоординовану співпрацю.

Президент також висловив сподівання, що досвід нового представника США по Україні прискорить переговорний процес і скоординує дії, які дозволять розраховувати на повну імплементацію Мінських угод з боку Росії.

В свою чергу, Державний секретар США Рекс Тіллерсон підкреслив, що Президент США Дональд Трамп чітко наголосив на важливості поваги суверенітету та територіальної цілісності України. В цьому контексті він назвав дуже показовим призначення посла Курта Волкера на посаду Представника США по Україні, який буде безпосередньо залучений до переговорного процесу Нормандської групи. При цьому, він висловив сподівання, що переговори Нормандської четвірки досягнуть прогресу. «Ситуація, яку ми маємо зараз є неприйнятною», – сказав Рекс Тіллерсон. «Сподіваюсь ми зможемо змінити цю динаміку і досягти прогресу», – наголосив Державний секретар, говорячи про залучення посла Волкера до переговорів у Нормандському форматі.

http://www.president.gov.ua/news/mi-nalashtovani-na-rishuchu-praktichnu-...