Прес-центр7 квітня 2021, 17:04

Ми не маємо права забувати подвиг, – Сергій Гайдай зустрівся з ліквідаторами Чорнобильської катастрофи

Сьогодні, 7 квітня, відбулася зустріч керівництва обласної державної адміністрації з представниками міських та районних осередків Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» з обговорення та вирішення актуальних питань соціального та медичного захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На початку заходу голова облдержадміністрації Сергій Гайдай зазначив: «26 квітня 1986 року – день, який назавжди змінив нашу історію. Із тих 35 тисяч українців, чиї життя забрала Чорнобильська трагедія, кожен десятий – луганчанин. Ми не маємо права забувати подвиг ліквідаторів. Від імені обласної адміністрації хочу висловити слова щирої вдячності. Ми завжди будемо шанувати цих людей».                            

На заході обговорили пенсійне забезпечення, проблемні питання пов’язані з процесом децентралізації, зокрема сприяння голів громад у відновленні статутних документів, фінансування районних організацій, роботу військового госпіталю у Рубіжному з питань надання послуг чорнобильцям, безоплатні ліки, протезування, оздоровлення, додаткове фінансування тощо.

Очільник області також анонсував цього року відкриття в Сєвєродонецьку хірургічного відділення, де планується створення відділення щелепно-лицьової хірургії, в якому чорнобильці зможуть отримувати послуги протезування.

Обласною владою забезпечено виконання державних бюджетних програм та Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2019-2021 роки, надання їм адресної допомоги, можливостей для оздоровлення, а також технічних засобів реабілітації для інвалідів-чорнобильців. Питання соціального та медичного захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, знаходяться на особистому контролі голови облдержадміністрації.

Зазначимо, для виконання роботи із соціального захисту постраждалих осіб з державного бюджету на 2021 рік Луганській області передбачено 14,7 млн грн, з обласного – 2,4 млн грн.

Керівники осередків ГО «Союз-Чорнобиль» порушили проблему  перереєстрації статутних документів у зв’язку з територіально-адміністративними змінами. Тож заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка курує цей напрямок, доручила головам районних державних адміністрацій допомогти чорнобильцям з перереєстрацією та передбачити кошти на відзначення 35-ї річниці трагедії на ЧАЕС.

Голова відокремленого підрозділу Луганська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Алевтина Фіалковська подякувала обласній адміністрації за співпрацю та допомогу у вирішенні проблемних питань чорнобильців.

«Я задоволений, що є таке спілкування – дійсно живе, а не номінальне чи відписки якісь. Тому сподіваюсь, що ми найближчим часом отримаємо результат. Попереду ще довгий шлях, але якщо це буде плідна нормальна конструктивна співпраця, то все буде добре», – сказав Сергій Гайдай.