Прес-центр30 вересня 2019, 18:09

Ми не можемо залишити Луганщину без енергопостачання, – Віталій Комарницький

Сьогодні, 30 вересня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. На порядку денному були питання щодо передумови виникнення енергетичного колапсу та загрози знеструмлення вуглевидобувних підприємств Луганської області.

У заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Погуляйко, керівники структурних підрозділів ОДА, правоохоронних та силових відомств, ГУ ДСНС України в Луганській області та підприємств регіону.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай доповів, що в області склалися передумови виникнення енергетичного колапсу через те, що до ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго» надійшло повідомлення про припинення газопостачання починаючи з 07:00 1 жовтня. Це пов’язано з відсутністю у споживача укладених договорів на постачання природного газу.

Він нагадав, що з червня ВАТ «Російські залізниці» не відвантажує вугілля на Луганську ТЕС через невидачу квот на його постачання. Через відсутність запасів вугілля теплоелектростанція з 29 липня перейшла на використання природного газу для виробництва електричної енергії. Для зменшення обсягів  газу Луганська ТЕС 25 серпня перейшла на роботу одним енергоблоком.

У разі припинення роботи електростанції потрібно значне обмеження споживання в луганському енерговузлі, оскільки існуюча схема електричної мережі не дозволяє забезпечити електропостачання споживачів області без роботи ТЕС.

За словами Віталія Сурая, існує реальна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, а саме повного припинення енергопостачання мільйона мешканців регіону, 253 дитячих садків, 293 шкіл, 53 медичних закладів, підприємств водопостачання, газопостачання. Крім того, припиниться постачання води для 400 тис. абонентів – мешканців тимчасово окупованої території.

Заслухавши доповідь, очільник області наголосив, що не може залишити Луганщину без енергопостачання.

У свою чергу керівники вуглевидобувних підприємств запевнили Віталія Комарницького, що у разі відключення електропостачання, на шахтах буде здійснюватися відкачка підземних вод.

За підсумком наради голова облдержадміністрації виніс на голосування рішення щодо заборони АТ «Луганськгаз» відключення від газопостачання ВП «Луганська ТЕС», а також зобов’язати ВП «Луганська ТЕС» погасити заборгованість за газопостачання та укласти угоду з НАК «Нафтогаз України». Крім того, Департамент ЖКГ повинен проінформувати Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука про проведення наради та винесені під час неї рішення.

Колегіальним голосуванням усі пункти були підтримані членами регіональної комісії.