Прес-центр1 грудня 2017, 15:12

Ми повинні зберегти Луганський медуніверситет, – Юрій Гарбуз

Сьогодні, 1 грудня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз позапланово відвідав Луганський державний медичний університет.

Очільник області відгукнувся на звернення ректора вишу Ігоря Іоффе, з яким він виступив на засіданні колегії облдержадміністрації 30 листопада 2017 року.

Так, Ігор Іоффе, зокрема, наголосив на проблемі набору студентів. Це пов’язано з введенням обмеження на визначення мінімального значення кількості балів з кожного конкурсного предмету. Наказом Міністерства освіти і науки України від 13.10.2017 №1378 для медичних вишів ввели мінімальний бал за кожним конкурсним предметом не менше 150. Пропозиція Ігоря Іоффе, підтримана вченою радою університету, – дозволити переміщеним медичним вишам самостійно визначати кількість балів з кожного конкурсного предмету.

Друге проблемне питання полягає у тому, що переміщені медичні університети не включені до переліку переміщених ВНЗ, для яких встановлюються фіксовані об’єми держзамовлення на підготовку спеціалістів з вищою освітою. Це пов’язано з тим, що медичні виші підпорядковані Міністерству охорони здоров’я України, а не Міністерству освіти і науки України. Потрібно внести зміни у редакцію пункту 41 розділу XV Закону України «Про вищу освіту».

Юрій Гарбуз пообіцяв сприяти у вирішенні цих питань на рівні Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

«Ми повинні зберегти наш медуніверситет. Це важливо не тільки з точки зору підготовки кваліфікованих медичних кадрів, яких гостро потребує сфера охорони здоров'я області, але й для розвитку Луганщини в цілому», – зазначив під час спілкування зі студентами та викладачами вишу Юрій Гарбуз.