Прес-центр29 cічня 2020, 16:01

Ми продовжуємо роботу з нашими постійними партнерами, співпраця з якими у нас триває вже декілька років, – Сергій Гайдай

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зустрівся з керівником Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктором Мунтяну.

«Моя робота направлена на зміни та розвиток сучасної Луганської області. Ідей дуже багато, амбіцій щодо їх реалізації – ще більше. Зараз в Україні впроваджується процес діджиталізації в усіх сферах життя», – зауважив Сергій Гайдай. –  Ми поступово започатковуємо нові програми, проєкти, які зроблять Луганщину сучаснішою областю в країні. Водночас, ми продовжуємо роботу з нашими постійними партнерами, співпраця з якими у нас триває вже декілька років».

Очільник області поділився з поважними гостями новиною щодо створення мобільного додатка, який допомагатиме населенню вирішувати низку питань і має наразі робочу назву «Луганщина. help». «Завдяки цьому додатку кожен житель області зможе ознайомитися з будь-яким напрямом роботи структурних підрозділів ОДА – з питань освіти, медицини, ЖКГ, доріг тощо. Також у ньому буде знаходитись світлофор, три кольори якого відповідатимуть за певний процес роботи Департаментів. Червоний означатиме, що будь-яке запитання або проблема від жителів області надійшла на мобільний додаток, жовтий – направлено на розгляд Департаменту, який безпосередньо займається цим питанням, а зелений – відповідно – вирішено. Якщо проблему побачили (жовтий), але не вирішили, вона знову перейде в червоний колір. Я особисто буду це контролювати».

У свою чергу, керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Віктор Мунтяну додав: «Пріоритети Луганської області – це і наші пріоритети: тому ми завжди будемо підтримувати нові ідеї та сприяти їм. Знаю, що вже розроблена Стратегія розвитку Луганської області на 2022-2027 роки, тому ми чекаємо на нові програми, аби разом з вами їх реалізовувати».

Під час зустрічі були представлені три компоненти Програми ООН із відновлення та розбудови миру, а саме: і) Компонент I: Економічне відновлення та розвиток інфраструктури; іі) Компонент II: Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади; Компонент III: Громадська безпека та соціальна згуртованість. Про їхні завдання та діяльність розповіли їх безпосередні координатори – Володимир Лященко, Олена Рудич та Рустам Пулатов.

Відтак, під час бесіди була анонсована поява цього року нових мобільних ЦНАПів у Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському районах, а також у містах Сєвєродонецьк та Щастя. А керівництво області вкотре подякувало за нещодавно передані перші два мобільних ЦНАПи для Кремінної та Біловодська.

Слід зазначити, що сьогодні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, в Луганській області реалізуються одинадцять з дванадцяти проєктів Програми, які направлені на сприяння миру, економічному відновленню та примиренню в східній частині України через соціальне та економічне відродження, розв'язання ключових проблем щодо низького рівня забезпечення правопорядку та правосуддя, фізичної та екологічної незахищеності, розширення наявної підтримки розвитку підприємництва, створення робочих місць, наближення державних послуг на постраждалих внаслідок конфлікту територіях України до найбільш уразливих верств населення тощо.

Довідково:

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Більше про діяльність Програми можна дізнатись за посиланням.