Прес-центр10 липня 2017, 12:07

Ми пропонуємо НАТО створити Трастовий фонд для запровадження в Україні мережі реабілітаційних центрів для учасників бойових дій – Президент

Президент Петро Порошенко під час засідання Комісії Україна – НАТО запропонував започаткувати новий Трастовий фонд, який би сприяв створенню в Україні національної мережі закладів психологічної реабілітації учасників бойових дій та членів їхніх сімей.

«Ми обговорили питання реалізації спільних проектів співпраці в рамках Трастових фондів НАТО для України, зокрема можливості їх подальшого фінансового наповнення та розширення напрямів практичної взаємодії між Україною і НАТО з використанням Трастових фондів», - повідомив Петро Порошенко про підсумки засідання Комісії Україна – НАТО під час спільної прес-конференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Я запропонував започаткувати новий Трастовий фонд, який має сприяти створенню в Україні національної мережі закладів психологічної реабілітації учасників бойових дій та членів їхніх сімей», - повідомив Президент.

Глава держави наголосив, що нині в Україні суспільство та усі гілки влади як ніколи єдині у євроінтеграційних та євроатлантичних прагненнях. «Сьогодні ми нарешті маємо чітке розуміння, що ефективно зміцнювати національну безпеку ми можемо лише у взаємодії з країнами НАТО, а дієва гарантія безпеки країни – членство в НАТО»,- сказав він.

Президент також підкреслив, що нещодавнє законодавче рішення Верховної Ради є чіткою відповіддю на запитання, чи хоче Україна приєднатися до Альянсу і наскільки ми рішучі у досягненні кінцевої мети нашої євроатлантичної інтеграції.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, наголосив, що НАТО продовжить надавати Україні практичну допомогу. «Сьогодні ми обговорили наш комплексний пакет допомоги для України. Через десять Трастових фондів союзники НАТО мають надати майже 40 млн євро на підтримку України в таких сферах як командування та управління, кібербезпека та медична реабілітація», - повідомив він.

За його словами, нині ведеться робота із надання супутникового комунікаційного обладнання, нещодавно було передано обладнання для кіберзахисту, яке допоможе ключовим урядовим інституціям ефективніше проводити розслідування та захиститись від кібератак, свідками яких ми стали нещодавно.

«Ми також підтримуємо надання будь-якої допомоги Україні з боку країн-членів НАТО на двосторонньому рівні»,  - наголосив Єнс Столтенберг та зауважив, що цього ранку зустрівся з українськими ветеранами, які отримали медичну допомогу за рахунок Трастового фонду НАТО і які будуть представляти Україну на Invictus Games в Торонто.

«Союзники НАТО тренують українські Збройні Сили та кожного дня радники НАТО підтримують реформу українського сектору безпеки та оборони», - зазначив Генеральний секретар Альянсу.

Єнс Столтенберг привітав кроки Президента та українського уряду задля імплементації ключових реформ та боротьби з корупцією. «Ми закликаємо Вас продовжувати цей прогрес. Ці реформи необхідні для забезпечення безпеки та процвітання всіх українців, а також для приєднання України до НАТО. НАТО продовжить підтримувати Вас на цьому шляху», - підсумував він.